Pro Persona haalt belangrijke subsidies binnen voor twee onderzoeken

Maandag 24 Augustus 2015

Prof. dr. Jan Spijker en dr. Gert-Jan Hendriks hebben belangrijke subsidies weten binnen te halen voor twee onderzoeken. ZonMw, dat zich richt op gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, ondersteunt Spijker financieel met een onderzoek naar de inzet een nieuwe computer-interventie bij depressieve mensen. De subsidie voor Hendriks komt ten goede aan een studie naar gedragsactivatie in de huisartsenpraktijk bij depressieve ouderen.

 

Bias Modification
Het onderzoek van Jan Spijker, hoofd zorgprogramma Depressieve stoornissen, heeft als titel ‘Changing perspectives: Cost-effectiveness of interpretation Bias Modification in patients with Major Depressive Disorder’. Het draait daarbij om de toevoeging van een nieuwe computer-interventie aan bestaande therapieën die daardoor snellere en beter herstel bereiken. Het systeem beoogt de interpretatie bias bij depressie (depressieve mensen neigen ertoe situaties negatief te interpreteren) te corrigeren.
Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met prof.dr. Filip Smit en Dr. Stephanie Leone van het Trimbosinstituut én prof.dr. E. Becker en Dr. Mike Rinck van de Radbouduniversiteit.
Voor het onderzoek stelt ZonMw €150.000 beschikbaar.

 

Behavioural activation
De studie van Gert-Jan Hendriks, hoofd zorgprogramma Angststoornissen, is genaamd: ‘Behavioural activation delivered by mental health nurses versus treatment as usual for late life depression in primary care.’ Hij onderzoekt behandeling van depressieve ouderen (≥ 65 jaar) in de huisartsenpraktijk door de POH GGZ, waarbij Behavioural Activation (ook wel gedragsactivatie genoemd) vergeleken wordt met de gebruikelijke zorg voor deze doelgroep (vaak medicatie en/of wat ondersteunende gesprekken). De verwachting is dat Behavioural Activation, wat op zich een eenvoudige en zeer gestructureerde interventie is, prima door een getrainde POH GGZ (training van enkele dagen) gegeven kan worden en kosteneffectiever is dan het gebruikelijke zorgaanbod in de huisartspraktijk. Hierdoor neemt de zorgconsumptie af (ook somatisch) en hoeft er mogelijk ook minder vaak naar de SGGZ te worden doorverwezen.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met prof.dr. M.J.M. Huibers en dr. J. Bosmans van de Vrije Universiteit, prof.dr. R.C. Oude Voshaar (UMCG), dr. H. van Marwijk (univ. Van Manchester), dr. Peter Lukassen (UMC Radboud) en dr. G. Frankx (Trimbosinstituut).

De onderzoekers kunnen rekenen op een bijdrage van €250.000 van ZonMw.


Naar het nieuwsoverzicht