Publicatie: Ook bij psychose is PTSS snel te ontdekken

Dinsdag 28 April 2015

Een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) komt vaak voor bij patiënten met een psychotische stoornis. Toch wordt in de klinische praktijk.de diagnose vaak gemist. Daarom zou een korte vragenlijst om PTSS op te sporen handig kunnen zijn. In dit onderzoek hebben we gekeken of de Trauma Screening Questionnaire (TSQ) een goede vragenlijst is om dit te doen. Deze lijst bestaat uit slechts 10 vragen.

We hebben deze vragenlijst afgenomen bij 2608 patiënten met een psychotische stoornis. Bij 455 patiënten hebben we met een uitgebreider interview gekeken of ze ook inderdaad een PTSS diagnose hadden.

Uit het onderzoek bleek dat heel veel patiënten een trauma hadden meegemaakt: 78.2%. Bij 16% was er sprake van een PTSS. Bij vrijwel geen enkele patiënt (0,5%) was deze diagnose eerder vastgesteld en in het dossier opgeschreven. Het bleek dat we met de korte vragenlijst goed konden screenen wie er misschien een PTSS had, namelijk als iemand 6 of meer van de 10 symptomen had. De conclusie was dan ook dat het goed mogelijk is om met een korte vragenlijst (TSQ) patiënten te selecteren die mogelijk een PTSS hebben.

 

 


Naar het nieuwsoverzicht