Doorstart Tijdelijke Overbruggingsafdeling acute psychiatrie

Donderdag 18 Oktober 2018

Pro Persona is verheugd om te melden dat de Tijdelijke Overbruggingsafdeling (TOA) voor de acute psychiatrie afgelopen week een doorstart heeft gemaakt. Begin oktober stond Pro Persona op de voorpagina van De Gelderlander:  ‘Pro Persona moet acute opname sluiten vanwege personeelstekort’.

 

Nuancering eerder nieuws

Een nuancering is op zijn plaats. De sluiting begin oktober betrof de Tijdelijke Overbruggingsafdeling voor de acute psychiatrie. Dit was –en is- een voorziening die juist vlak voor de zomer in Wolfheze was ingericht om het grote aantal patiënten in de diverse regio’s van Pro Persona beter te kunnen opvangen totdat er weer een plaats voor hen was op de acute opname-afdelingen van de regionale centra voor GGZ in Arnhem, Ede, Nijmegen en Tiel.

 

 

Landelijk is er een toename van patiënten die een gedwongen opname nodig hebben. Het gaat om mensen, die vanwege het gevaar dat zij kunnen opleveren voor zichzelf of voor anderen, op last van een burgemeester of rechter worden opgenomen.

 

De werkwijze van de TOA

Patiënten worden op de TOA tijdelijk opgenomen, voor maximaal vier dagen. Daarna gaan de  patiënten terug naar de regio waar ze wonen. Door de inrichting van de TOA kunnen we beter inspelen op de wisselende behoefte aan acute opnamen.

 

Succes TOA

Dat de TOA werkt, blijkt uit het feit dat er de afgelopen maanden, indien nodig, binnen Pro Persona altijd plaats was voor patiënten die gedwongen moesten worden opgenomen.

 

TOA is tijdelijk

De TOA is voor de zomer als tijdelijke voorziening gestart en zal tot uiterlijk 1 januari 2019 haar functie vervullen. Het is onze verwachting dat alle acute opnamen vanaf die datum weer als vanouds in de regio’s kunnen plaatsvinden.

 

Meer informatie

Wilt u meer informatie, neem dan contact op met de afdeling Communicatie.


Naar het nieuwsoverzicht