Klaar met haartrekken of huidkrabben?

Dinsdag 05 Februari 2019
Iedereen kent ongewenste gewoontes als snoepen, roken en nagelbijten. Minder bekend zijn haartrekken en huidkrabben. Soms is het huidkrabben zo erg dat huidverkleuringen  of littekens ontstaan of trek je zoveel haren uit dat er kale plekken ontstaan. Dat kan ertoe leiden dat je niet meer naar de kapper durft of situaties met anderen uit de weg gaat. Er zijn duizenden mensen in Nederland die hier last van hebben.  

 

 

Onderzoek naar terugval

 

Pro Persona, locatie Nijmegen, en Radboud Universiteit Nijmegen zijn een onderzoek gestart naar de behandeling van haartrekken (trichotillomanie) en huidkrabben (excoriatiestoornis). Cognitieve gedragstherapie is op dit moment de meest effectieve behandeling. Mensen die deze behandeling volgen, krijgen binnen een kort aantal sessies hun klachten volledig onder controle. Helaas komen de klachten ook weer terug bij een deel van deze mensen.

 

Het onderzoek gaat over hoe we terugval kunnen verklaren en in de toekomst kunnen voorkomen. We onderzoeken welke mensen baat hebben bij de behandeling en welke mensen niet en we kijken daarbij naar behandelresultaten meteen na de behandeling, maar ook naar resultaten na een half jaar. 

 

 

Contact

 

Als je geïnteresseerd bent in een effectieve behandeling van haartrekken of huidkrabben en deel wilt nemen aan onderzoek of hierover meer informatie wil ontvangen, neem dan telefonisch (06 - 2851 0208) of per e-mail (g.keijsers@psych.ru.nl) - en zonder enige verdere verplichting - contact op met de onderzoeksleider, prof dr. Ger P.J. Keijsers voor informatie over de gang van zaken.

 


Naar het nieuwsoverzicht