Fellowship steun in de rug voor jonge psychiaters

Maandag 11 Februari 2019

‘Ik sta nog meer met beide voeten op de grond in deze weerbarstige GGZ-wereld. Ik weet me nu beter staande te houden in mijn aansturende rol, en grenzen te stellen.’ Aan het woord is Wieneke Gerrits, psychiater en behandelcoördinator bij het Centrum voor psychotherapie in Lunteren. Zij ontving 5 februari met 5 andere jonge psychiaters van Pro Persona haar Fellowship-diploma.Met het Fellowship Psychiatrie biedt Pro Persona jonge, pas afgestudeerde psychiaters in een eenjarig programma een verdieping op het vlak van medisch leiderschap.

 

Van links naar rechts op de foto: Frans Que (kerndocent), Marlies Mulder, Renske Olearnik, Charlotte van den Beuken, Wieneke Gerrits, Ronald Bos (kerndocent), Marc van Megen. Lianne Rietveld en Lonneke Peerenboom staan niet op de foto omdat zij afwezig waren.Directe wisselwerking theorie en praktijk


‘Ik ging er open in, had geen specifieke verwachtingen. Maar ik heb veel geleerd van de inspirerende docenten die ons meenamen in de wereld van leiderschap en veranderkunde. Het leuke is de directe wisselwerking  tussen wat je leert in het Fellowship en de praktijk. Vooral de rollenspelen met trainingsacteurs leverden veel relevante en bruikbare feedback op’, aldus Wieneke Gerrits.

 


Jonge klaren ondersteunen om hun weg te vinden


Vakinhoudelijk zijn pas afgestudeerde psychiaters vaak prima voor hun taken toegerust. Maar voor zaken als management, leiderschap en bedrijfsvoering is tijdens de opleiding vaak te weinig tijd. Het Fellowship ondersteunt de ‘jonge klaren’ om sneller in hun rol als regiebehandelaar te groeien, en gemakkelijker de weg te vinden in de organisatie. Ook krijgen ze meer inzicht in de complexe relatie tussen behandelinhoud en bedrijfsvoering.

 


Fellowship heeft onderscheidende waarde

 

Ook Marc van Megen, ouderenpsychiater en locatieopleider in Tiel kijkt met een goed gevoel terug:’Ik had al van het Fellowship gehoord toen ik nog in opleiding was. Ik heb mijn hele opleiding tot psychiater bij Pro Persona doorlopen. Het Fellowship voegt daar echt iets aan toe. Het is een verrijking voor je ontwikkeling. Het Fellowship is ook uniek in de GGZ, en heeft echt een onderscheidende waarde. Dat is belangrijk, juist in tijden van krapte op de arbeidsmarkt!’

 


Naar het nieuwsoverzicht