Training voor familieleden van mensen met psychiatrische problemen

Donderdag 28 Februari 2019

Een gezinslid met een psychiatrische aandoening kan voor flinke spanningen zorgen in de naaste omgeving. In Nederland worstelen 1 op de 4 mensen met psychiatrische problemen. Het probleem is dus groot. Hoe blijf je als familie of mantelzorger overeind? Pro Persona biedt met de MAT-training ondersteuning voor hen, om beter met lastige situaties om te gaan. In Nijmegen start op 27 maart weer een nieuwe training.

 


‘Hij zit de hele dag op de bank; ik kan het bijna niet verdragen’. ‘Zij wil niet dat ik het er met iemand anders over heb’. ‘Ik vind het vreselijk dat hij zichzelf verwaarloost’.

 

Het zijn een paar veel gehoorde uitspraken van mensen die binnen hun gezin of familie te maken hebben met iemand die psychiatrische problemen heeft. Vaak leidt dit tot spanningen of een machtsstrijd. Verhoudingen veranderen, en het onderlinge contact ook. 

 


Praktische tips van deskundigen


Familie en mantelzorgers vragen zich af: ‘Hoe kan ik hem of haar het beste aanspreken?’, ‘Hoe blijf ik zelf overeind?’ ‘Wat kan ik wel en niet van hem of haar vragen?’ en ’Wat kan ik van de hulpverlening verwachten?’  Op deze en andere vragen geeft de Mat-training een antwoord. De training is ontwikkeld door psychiaters, psychologen en onderwijskundigen in samenwerking met familie en cliënten.

De MAT-training in Nijmegen bestaat uit 10 wekelijkse sessies en vindt plaats aan de Nijmeegsebaan 61 in gebouw De Sterrenberg van 19-22 uur. De eerste bijeenkomst is op woensdag 27 maart.
Voorwaarde voor deelname is dat u mantelzorger bent van iemand die bij Pro Persona in behandeling is.

 

Lees hier het ervaringsverhaal van de ouders van Liv. Meer weten of opgeven?


Wilt u meer weten over de methodiek of zich opgeven?

www.demat.nl
familietraining.de.mat@propersona.nl


Naar het nieuwsoverzicht