Pro Persona doet mee aan landelijk arrIBA-onderzoek

Dinsdag 11 Juni 2019

Obsessieve-compulsieve stoornis (OCS), ofwel dwangklachten, hebben een grote negatieve invloed op het leven van patiënten en hun naasten. Op dit moment is Cognitieve Gedragstherapie (CGT) de standaardbehandeling. Het effect van CGT is aangetoond in veel eerder onderzoek. Echter, niet iedereen die CGT afmaakt profiteert er (voldoende) van. Ook zijn er mensen die CGT niet aandurven, omdat ze daarvoor situaties moeten aangaan die angst bij ze oproepen (‘exposure’). 

 

Het zou kunnen dat deze mensen wel profiteren van de Inference Based Approach (IBA), een behandeling zonder exposure. Het effect van IBA is ook aangetoond in eerder onderzoek. Pas als we kunnen aantonen dat IBA even effectief is als CGT, dan kunnen we Nederlandse patiënten deze alternatieve behandeling bieden. We hopen dat daardoor meer mensen met dwangklachten in Nederland zullen herstellen van hun aandoening.

 

 

Daarom doet Pro Persona mee aan de arrIBA-studie, waarbij we het effect van IBA vergelijken met dat van CGT. Daarnaast kijken we bij een gedeelte van de deelnemers met behulp van hersenscans naar de invloed van behandeling op de hersenen. Deelnemers kunnen kiezen of zij mee willen doen aan dit extra hersenscan-onderzoek.

 

 

Aanmelden

 

Voor de arrIBA-studie hebben we uw hulp hard nodig! We zijn op zoek naar personen van minimaal 18 jaar die behandeling voor OCS zoeken en interesse hebben in deelname.

 

Wilt u meer weten? Neem voor meer informatie een kijkje op de website www.arriba-studie.nl of neem contact op met de onderzoekers via arriba.onderzoek@propersona.nl.


Naar het nieuwsoverzicht