De behandeling van een angst –en dwangstoornis bij Pro Persona Overwaal: het verhaal van Esther

Dinsdag 15 Oktober 2019

 

‘Smetvrees… je zal het maar hebben. Esther worstelt er elke dag mee. Vanaf het moment dat ze opstaat… totdat ze weer naar bed gaat. Bij alles wat ze doet, wordt ze geleid door angst en dwanghandelingen’.

 

Het zijn de eerste woorden van een korte docufilm die sinds deze week online staat. In de film volgen we Esther tijdens haar tijdens kortdurende intensieve exposure behandeling bij Overwaal, Expertisecentrum Angst, Dwang en PTSS.


Overwaal is onderdeel van Pro Persona en heeft als TopGGZ-erkend Expertisecentrum veel kennis en ervaring in huis. Vaak hebben cliënten elders al behandelingen gehad, die onvoldoende effect hadden. Overwaal neemt het stokje dan over. Behandelingen zijn altijd op de laatste wetenschappelijke inzichten gebaseerd.

De film is erop gericht om aan een breed publiek te laten zien wat de enorme impact is van angst –en dwangstoornissen op het leven van een cliënt. Ook toont de film dat met gerichte en bewezen methodes, lef en doorzettingsvermogen ook resultaat geboekt kan worden.


De intensieve exposuretherapie staat in de film centraal. Kern van deze therapie is dat je de confrontatie aangaat met datgene waar je juist het meest bang voor bent en mee worstelt. Het bestaande patroon van angstige gedachten en gevoelens moet doorbroken worden. De patiënt leert daardoor anders met zijn angst en angstige verwachtingen om te gaan.

 

 

 


Naar het nieuwsoverzicht