Tot nu geen positief geteste medewerkers en cliënten bij Pro Persona Wolfheze

Donderdag 20 Augustus 2020

Quarantaine maatregelen fasegewijs afgebouwd

 

Afgelopen week is een medewerker van de locatie Wolfheze positief getest op corona. De medewerker is vorige week benaderd door de GGD naar aanleiding van een broncontactonderzoek. Medewerker is na dit contact niet meer aanwezig geweest op de locatie Wolfheze. Uit het interne contactonderzoek is duidelijk geworden dat de medewerker nauw contact heeft gehad met een andere medewerker, en werkzaam is geweest op de dagbesteding Wolfheze (Jupiter en Tuinderij) en een gehele dag bij de interne dagbesteding in de Beveiligde Intensive Care-unit (BIC) binnen Wolfheze.

 

Uit voorzorg quarantaine
Uit voorzorg heeft Pro Persona de afdelingen van de cliënten die aanwezig waren bij de dagbesteding in quarantaine geplaatst. Dat deze afdelingen in quarantaine worden geplaatst komt overeen met richtlijnen GGD. Deze cliënten zijn zondag allemaal getest, en alle testen waren negatief. Dit betekent dat voor deze afdelingen de quarantaine vrijdag 21 augustus wordt opgeheven, op voorwaarde dat er geen cliënten zijn die klachten ontwikkelen die kunnen duiden op corona. Tot die tijd mogen cliënten onder strikte voorwaarden onder begeleiding wandelen op het terrein van Wolfheze.

 

Beveiligde Intensive Care: extra maatregelen
De BIC waar de medewerker twee dagdelen dag heeft gewerkt en langdurig in contact geweest is met zowel cliënten als medewerkers, is in quarantaine geplaatst en alle cliënten en medewerkers zijn getest. Deze extra en stevige maatregel heeft vooral te maken met het feit dat de besmette medewerker langdurig in contact geweest is met cliënten en medewerkers in een gesloten ruimte. Daardoor is de kans op mogelijke besmetting groter dan op de externe dagbestedingsafdelingen. De medewerkers van de BIC-afdeling werden allemaal beschouwd als besmet en hebben extra maatregelen moeten volgen, zoals reizen met eigen vervoer, chirurgische mondmaskers dragen en in thuisquarantaine gaan. Dit laatste gold ook voor familie van de medewerkers.

 

Beveiligde Intensive Care: opheffen thuisquarantaine
Alle cliënten van de BIC zijn zondag getest en de testuitslag was negatief (geen besmettingen). Vanaf maandag zijn de medewerkers op corona getest en de resultaten waren negatief. Er zijn geen medewerkers besmet geraakt. Dit goede resultaat betekent dat Pro Persona heeft besloten om de thuisquarantaine voor familieleden van medewerkers op te heffen. De quarantaine voor medewerkers wordt op 23 augustus opgeheven, als tot die tijd cliënten en/of medewerkers geen klachten ontwikkelen die kunnen duiden op corona. Dit betekent echter wel dat de medewerkers de komende dagen nog niet naar familiefeestjes, uitgaansgelegenheden etc kunnen gaan.

 

Waardering voor adequaat optreden betrokkenen
'De testresultaten zijn gelukkig negatief en we hebben geen besmettingen op de locatie Wolfheze gekregen omdat een medewerker besmet is geweest. Mede door het adequate optreden van de medewerker, die na contact met GGD, direct thuis is gebleven en zich heeft laten testen en onze serieuze aanpak is een uitbraak op ons terrein achterwege gebleven. We hebben stevige maatregelen genomen, maar een eventuele uitbraak op ons terrein in Wolfheze zou dramatische gevolgen hebben gehad voor onze cliënten die feitelijk kwetsbare risicogroepen zijn. We waarderen de inzet van onze medewerkers die ondanks de stevige maatregelen hun werk met volle inzet hebben gecontinueerd', aldus Frank Hengeveld, directeur MCZ en voorzitter centrale coronacrisisteam.

 


Naar het nieuwsoverzicht