Klaar met haartrekken of huidkrabben? Voorkom terugval

Woensdag 18 November 2020

Iedereen kent ongewenste gewoontes als snoepen, roken en nagelbijten. Minder bekende gewoontes zijn haartrekken en huidkrabben. Op dit moment loopt een onderzoek bij Pro Persona, locatie Nijmegen, in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen, naar de behandeleffecten van haartrekken (trichotillomanie) en huidkrabben (excoriatiestoornis).

 

Duizenden mensen in Nederland
Soms is het huidkrabben zo erg dat huidverkleuringen of littekens ontstaan of trek je zoveel haren uit dat er kale plekken ontstaan. Dat kan ertoe leiden dat je niet meer naar de kapper durft of situaties met anderen uit de weg gaat. Er zijn duizenden mensen in Nederland die hier last van hebben. Deze gewoontes worden mogelijk verergerd door de huidige stress rondom het Coronavirus.


Meest effectieve behandeling
Cognitieve gedragstherapie is de meest effectieve behandeling. Mensen die deze behandeling volgen, krijgen binnen een kort aantal sessies hun klachten volledig onder controle. Helaas komen de klachten ook weer terug bij een deel van deze mensen.


Terugval voorkomen
Het onderzoek gaat over hoe we terugval kunnen verklaren en in de toekomst kunnen voorkomen. We bieden een behandeling aan en onderzoeken welke mensen baat hebben bij de behandeling en welke mensen niet waarbij we mensen over een langere periode na de behandeling volgen.


Deelname aan onderzoek
Vanwege de huidige omstandigheden is het ook mogelijk om de sessies middels videobellen te laten plaatsvinden. Als je geïnteresseerd bent in een effectieve behandeling van haartrekken of huidkrabben en deel wilt nemen aan onderzoek of hierover meer informatie wilt ontvangen, neem dan, zonder enige verdere verplichting, telefonisch of per e-mail contact op met een van de onderzoekers:

 


Naar het nieuwsoverzicht