Werkbezoek Marcouch aan De Braamberg Pro Persona

Zondag 13 Juni 2021

Burgemeester Marcouch van Arnhem bezocht De Braamberg, één van de crisisopvang locaties van Pro Persona. Daarna sprak hij via social media de Arnhemse jeugd en medici aan met de volgende woorden:

 

'Dag Arnhemse jeugd, al een opleiding gekozen? Beste medici, wel eens gedacht aan een nieuwe specialisatie? Kijk eens naar de geestelijke gezondheidszorg.

 

Ik kan u nauwelijks vertellen hoe belangrijk klinieken als de Braamberg van Pro Persona zijn voor onze stad, hier in het Arnhems groen, waar acute psychotici terecht kunnen en ook de andere zieken met acute kortsluiting in hun hoofd. Net als psychologe Elleke Lems (Pro Persona) die mij onlangs uitnodigde, heb ik een treurige geschiedenis met acuut verward gedrag, nu als burgemeester en voorheen als politieagent, met mensen die als patiënt behalve zichzelf ook hun geliefden veel leed berokkenen en hun buren in gevaar brengen met brand, explosies of zelfs wapengeweld; wie stemmen hoort uit de kabels, wil er nogal eens vanaf door die bruut uit de muur te trekken. En vermoeden zij dat hun kwelgeesten huizen in hun gezin, dan kan de aanval op de stemmen onherstelbaar fout aflopen.

 

Daarom is het een zegen dat crisisopnamen zoals bij De Braamberg bestaan; medicatie bieden en toezien op de inname is het devies. Maar dan. De zoektocht naar een instelling die hun psychiatrische zieken opneemt voor herstel, is werkelijk een gruwelijk drama. Veel instellingen nemen alleen patiënten op met specifieke symptomen, passend bij hun specifieke therapieën waar zij specifiek voor betaald worden door overheden, hoewel de ene ziekte nou eenmaal de andere met zich meebrengt - zo zitten wij als mensen in elkaar. Die hokjesgeest in de overheidsfinanciën, daar moeten wij natuurlijk van af.

 

Ik ben bereid daar mijn stinkende best voor te doen. Dus wachten nu, op wetten en regelingen? Gelukkig kunnen wij zelf ook aan het werk. Het helpt namelijk als de instellingen hun schreeuwend tekort aan medewerkers kunnen oplossen. Dus artsen, psychologen en psychiatrisch verpleegkundigen uit Arnhem en omstreken, raadpleeg de lange lijst aan vacatures bij Pro Persona en accepteer hun aanbod tot bijscholing. U helpt niet alleen de patiënt die lijdt, maar de hele familie en de hele straat. Namens Arnhem ben ik u eeuwig dankbaar!'


Naar het nieuwsoverzicht