Culturele empathie in de tbs-kliniek

Vrijdag 09 Juli 2021

Prof. dr. Mario Braakman aanvaardt vandaag aan de Tilburg University de leerstoel Transculturele forensische psychiatrie met de rede 'Culturele empathie: over Tantalus en andere beproevingen. Tranculturele reflecties binnen de forensische psychiatrie'.

De diagnostiek en behandeling van clienten met een migratieachtergrond vertoont grote achterstanden op diverse vlakken. 

 

Braakman: “Migranten worden minder goed gediagnosticeerd. Met medicatie worden ze door artsen eerder vergiftigd dan dat we weten wat we met geneesmiddelen doen en met onze risicotaxatie-instrumenten laten we ze wellicht twee jaar langer in een tbs-kliniek zitten dan noodzakelijk omdat onze instrumenten niet deugen. We sluiten ze liever op dan dat we ze onder voorwaarden behandelen,” zegt hij.

 

Kortom, stelt Braakman: het is hoog tijd dat interculturalisatie van de psychiatrie in de tbs-kliniek gaat plaatsvinden en er wetenschappelijk onderzoek komt dat erop gericht is om achterstanden waarmee migranten in de tbs geconfronteerd worden weg te werken. Het beste kan dit door te bouwen aan wat hij noemt: culturele empathie.

 

Braakman werkt o.a bij Tilburg University, is als opleider verbonden aan Pro Persona, is hoofdredacteur van het wetenschappelijk tijdschrift World Cultural Psychiatry Research en voorzitter van de World Association of Cultural Psychiatry. Daarnaast is hij lid beroepsgenoot van het medisch tuchtcollege Zwolle.

 

De rede van Mario Braakman is vrijdag 9 juni van 16.15 tot 17.30 uur te volgen via deze  livestream


Naar het nieuwsoverzicht