AMBIT team Arnhem van start

Maandag 06 September 2021


Pro Persona Arnhem directeur Piet van der Zandt knipt het lint door voor deze start.

 

Ernstige Psychiatrische Aandoeningen
Pro Persona startte 6 september 2021 met het AMBIT-team, een FACT voor Persoonlijkheidsstoornissen en ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA).
AMBIT is een behandelmethode voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening die complexe problemen hebben op diverse levensgebieden en waarbij eerdere behandelingen niet zijn gelukt. FACT is een werkwijze waarbij er vanuit een team van hulpverleners, ambulante, outreachende begeleiding wordt geboden, zoveel mogelijk in de eigen omgeving van de patiënt.


Samenwerking met de naasten
AMBIT betekent Adaptive Mentalization Based Integrative Treatment. Het is een manier van werken waarbij naast aandacht voor de patiënt ook structureel aandacht is voor de samenwerking met de naasten en mensen in andere netwerken waarvan de patiënt deel uitmaakt.


Hechten en vertrouwen krijgen
AMBIT is een werkvorm die is gebaseerd op mentaliseren. Een mentaliserende houding betekent een open, nieuwsgierige houding naar het begrijpen van het eigen gedrag en het gedrag van anderen als gevolg van mentale toestanden zoals gevoelens, wensen, bedoelingen etc. Het is de bereidheid om te proberen te begrijpen hoe het is om jou te zijn op dit moment. De behandeling is er op gericht om weer in contact te komen, weer te kunnen hechten aan de mensen om je heen en vertrouwen in hen te krijgen. Het versterken van gezonde bestaande relaties is een belangrijke manier ter ondersteuning omdat daardoor de behandeling vaak beter wordt volgehouden.


De patiënt, zijn directe omgeving én zijn activiteiten
Niet alleen om de patiënt en de symptomen, maar bijvoorbeeld werk, wonen en opleiding spelen ook een rol in deze behandeling. De patiënt, zijn directe omgeving én zijn activiteiten staan dus centraal, in plaats van de ziekte.


Herstel en volwaardig burgerschap
De hulpverlener binnen AMBIT wordt keyworker genoemd en is erop gericht om de patiënt middelen aan te reiken die nodig zijn voor herstel en volwaardig burgerschap. Het AMBIT team in Arnhem heeft plaats voor zo’n 50 a 60 volwassenen tussen 18 en 60 jaar.

Meer weten over de behandelmethode: lees hier de uitgebreide informatie in de AMBIT-folder.

 

 


Naar het nieuwsoverzicht