Voedselverspilling voorkomen en goede keukenvoorziening in de GGZ

Zondag 12 September 2021

Verantwoordelijk

Gedurende van de week tegen verspilling spreken we af met een aantal collega’s om te praten over voedselverspilling. Met als doel bewustzijn creëren en voedselverspilling in de toekomst verminderen. Ik spreek vandaag met Peter van Dijk. Hij is een zorgmanager en teamleider dagbesteding. Hij werkt al 38 jaar met hart en ziel in de zorg. Peter kookt graag samen met cliënten en is verantwoordelijk voor de keukenvoorzieningen

 


Samen met cliënten koken

‘In het verleden had elke afdeling een eigen kok. De kok bereidde de maaltijden en er werd gegeten wat de pot schafte. Daarna is men overgegaan naar een instellingskeuken, waar weinig sprake was van beleving. Nu hebben cliënten een rol bij het eten. De afdelingsassistenten bespreken in de groep welke maaltijd er bereidt wordt. De cliënten hebben een keuze uit gerechten waar ze uit kunnen kiezen. De afdelingsassistent begeleidt cliënten met koken, omdat ze (nog) niet (meer) in staat zijn om dit zelfstandig te doen. Het koken gebeurt met 11 cliënten per groep. Er worden niet dagelijks zelfgemaakte maaltijden gekookt. Op dinsdag en donderdag wordt er op Erica gekookt. En op maandag en vrijdag op/in Octaaf. In het weekend krijgen ze kant-klare maaltijden van Holland Food Services.

 


Goede keukenvoorzieningen

Cliënten hechten veel waarde aan beleving. Samen een maaltijd voorbereiden, een ruime en fijne keuken om in te werken, het mooi dekken van de tafel en de huiselijke sfeer daar krijgen de cliënten een warm gevoel van. Het geeft cliënten zelfvertrouwen wanneer ze betrokken worden en ze zijn vele malen positiever. De juiste voorzieningen en middelen dragen bij aan een aangename sfeer. De apparatuur, de potten en de pannen zijn belangrijk voor het bereiden van een lekkere maaltijd. De afdeling heeft een budget ontvangen voor een nieuwe keuken. De keuken krijgt een indeling naar wens en worden ruimer van opzet. Voor de besloten groepen gaat de rookruimte weg en wordt de keuken groter en opener. Verpleegkundigen en cliënten kunnen meedenken met het ontwerp.

 

Voedselverspilling

Op de vraag hoe de afdeling omgaat met voedselverspilling of ze daar bewust mee bezig zijn: ‘Van de week was er fruit over en werd er samen met cliënten een fruitsalade gemaakt. Die was in een mum van tijd op. Cliënten eten 9 van de 10x het gekookte eten op en laten een kant- en-klare maaltijd vaker staan, omdat de betrokkenheid minder is wanneer ze het eten niet zelf hebben bereidt.’ Om voedselverspilling te minimaliseren is Peter van mening dat goede apparatuur en de beleving van essentieel belang zijn voor de groep.

 

 


Naar het nieuwsoverzicht