Verslavingszorg en ggz slaan de handen ineen

Donderdag 03 Augustus 2023

Pro Persona, IrisZorg en Ziekenhuis Rivierenland starten samenwerking 

 

TIEL –IrisZorg, Pro Persona en Ziekenhuis Rivierenland bundelen vanaf september hun krachten. De verslavingszorg van IrisZorg verhuist naar de Siependaallaan 3, waar Pro Persona al jaren psychische zorg verleent en in het naastgelegen ziekenhuisgebouw kunnen regiobewoners medisch specialistische zorg krijgen. Door fysiek dicht bij elkaar te zitten, kunnen we de inhoudelijke samenwerking goed inrichten en kunnen bewoners van regio Rivierenland somatische, psychiatrische en verslavingszorg dichtbij huis krijgen. De bestuurders van de drie zorginstellingen ondertekenden deze samenwerking gisteren, woensdag 16 augustus in Tiel.

 

Beste zorg lokaal beschikbaar
Met de samenwerking zorgen we ervoor dat mensen de best passende hulp kunnen krijgen. Daarnaast hoeven mensen minder ver te reizen, zeker in het geval van acute psychiatrische problemen een belangrijk voordeel. Een voorbeeld: tijdens een intake bij Pro Persona blijkt bij een cliënt met op het eerste oog psychiatrische problemen, dat deze samenhangen met verslavingsproblematiek. In de nieuwe samenwerking kan Pro Persona in zo’n situatie direct collega’s van IrisZorg betrekken en een gezamenlijke behandeling inzetten, vanuit hetzelfde pand. En vice versa is dat ook mogelijk. Met als groot voordeel een benadering die de kennis en ervaring van meerdere instellingen benut en de snellere en juiste behandeling voor de cliënt.

 

Het gezamenlijk zorgaanbod

Door de nieuwe samenwerking is de volgende GGZ-zorg in Siependaal beschikbaar:

  • Uitbreiding acute Dagbehandeling.
  • Een kliniek voor verslavingszorg en psychiatrie.
  • Samenwerking ambulante zorg (poli- en FACT-teams).
  • Crisis Beoordelingskamer (CBK).

 

Nieuw: crisisbeoordeling in Tiel

De Crisis Beoordelingskamer komt in Tiel. De kamer is bedoeld om mensen in acute psychische nood passend op te kunnen vangen en te beoordelen. Tot voor kort gebeurde dit op het politiebureau en belandden mensen in een politiecel, terwijl er geen strafbaar feit is gepleegd. Dit kan voor de betrokkene een heel traumatische ervaring zijn. Pro Persona en IrisZorg openen daarom samen een Crisis Beoordelingskamer in Tiel. Een veilige omgeving waar mensen met een zorgvraag in een rustige omgeving gezien kunnen worden.

 

Van links naar rechts: Wendy Bosboom, Marjan Verschuure, Patricia Esveld, Erik de Haan

 

 

Dit initiatief is aangejaagd door partners van Rivierenland Samen Beter, waaronder huisartsen, Ziekenhuis Rivierenland, zorgverzekeraars en andere zorgpartijen.


Naar het nieuwsoverzicht