Rake vragen.nu in de lucht!

Zondag 06 November 2016

Rake vragen helpt kind- en jeugdtherapeuten bij het stellen van de juiste vragen naar trauma.


Op dinsdag 1 november 2016 is rakevragen.nu de lucht ingegaan. De website heeft als doel kind- en jeugdtherapeuten meer bekwaam te maken in het screenen op en uitvragen van trauma’s bij kinderen en jongeren. “Een posttraumatische stressstoornis bij kinderen wordt niet altijd opgemerkt, met alle gevolgen van dien. Het is tijd om dat te veranderen. Hoe? Rake Vragen is het antwoord.”

 

Eén op de twee kinderen krijgt voor hun 18e levensjaar te maken met één of meer schokkende gebeurtenissen, bijvoorbeeld huiselijk geweld of seksueel misbruik. Een deel van die kinderen ontwikkelt een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat is een ernstige stoornis met grote gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. De kans op spontaan herstel is klein, hetgeen een behandeling vaak noodzakelijk maakt. “Maar van alle kinderen met een PTSS krijgt maar een klein deel de behandeling die hij of zij nodig heeft. Het is namelijk een lastig thema, ook in de spreekkamer”, zeggen de initiatiefnemers van Rake Vragen. “Het lukt nog niet alle hulpverleners om trauma’s bespreekbaar te maken. Sinds enige tijd worden slachtoffers van seksueel misbruik, fysiek of psychisch geweld actief aangemoedigd om de stilte te verbreken en hulp te zoeken. Dat is een heel mooi initiatief, maar nu wordt het tijd dat ook therapeuten van zich laten horen. In de spreekkamer is namelijk geen plaats voor taboes.”

 

Rake Vragen is ontstaan vanuit een samenwerking tussen de Radboud Universiteit Nijmegen en Overwaal, centrum voor angststoornissen (onderdeel van Pro Persona). De website wijst therapeuten op het belang van traumascreening bij kinderen en biedt hen daarbij de nodige handvatten. Daarnaast laat Rake Vragen jongeren aan het woord die reeds een PTSS-behandeling hebben gehad, zodat ook zij de therapeuten kunnen adviseren. “Dit gaat over een thema dat absoluut meer bewustwording behoeft en niet onbespreekbaar mag blijven.

 

 


Naar het nieuwsoverzicht