Onderzoekslijn Pro-Fit op International Meeting van de Society for Psychotherapy Research

Zondag 01 Juli 2018

Van 27 tot en met 30 juni werd in Amsterdam de 49e jaarlijkse bijeenkomst gehouden van de Society for Psychotherapy Research. Dit was vier dagen lang een Luilekkerland voor GGZ-onderzoekers, die hun hart konden ophalen aan een mooie mix van nieuwste ontwikkelingen, bijvoorbeeld in het gebruik van data, en oude thema’s, bijvoorbeeld over de therapeutische relatie en de match tussen behandelaar en cliënt.

 

 

Onderzoekslijn Pro-Fit

 

De onderzoekslijn Pro-Fit (Pro Persona research on general Factors in treatment outcome) was goed vertegenwoordigd.

 

Maartje van Sonsbeek presenteerde de resultaten van haar gerandomiseerde trial bij jeugd naar de effectiviteit van verschillende vormen van feedback uit ROM. Ze vond geen verschil tussen de verschillende vormen, maar bij de uitvoer van haar onderzoek liep ze tegen vele implementatieproblemen aan. Overigens een probleem dat ook internationaal wordt gezien.

 

Arie de Vries, nu bijna een jaar promovendus van Pro Persona, kon de eerste psychometrische gegevens presenteren van een nieuw ontwikkelde Zelfregie-vragenlijst. Misschien wordt dit straks een nieuwe uitkomstmaat voor de Basis GGZ?

 

Pauline Janse, nog maar kort werkzaam bij Pro Persona als klinisch psycholoog en als medior onderzoeker bij Pro-Fit presenteerde haar onderzoek naar de effectiviteit van de ORS (Outcome rating scale) en SRS (session rating scale) dat ze bij haar vorige werkgever HSK heeft uitgevoerd. Ze vond daar geen verbetering in uitkomst, maar wel een kortere behandelduur als de ORS en SRS werden gebruikt. En verbetering in efficiëntie dus, een belangrijke bevinding.

 

Bea Tiemens presenteerde over mogelijke mechanismen van feedback, de rol van verwachtingen en wat de interpretatie van feedback door cliënten zou kunnen beïnvloeden. Daarbij gebruikte ze gegevens die zijn verzameld door Marieke Brok voor haar onderzoek in het kader van haar opleiding tot verpleegkundig specialist en gegevens van een masterstudent van de Radboud Universiteit.

Marieke onderzocht hoe cliënten het ervaren als ze zelf een ROM-rapportage toegestuurd krijgen. In het algemeen waren de cliënten positief en gaven onder andere aan dat het hielp om besluiten te nemen en met de behandelaar de behandeling te focussen.

 

Al met al een mooi congres, met een hoogwaardig programma, waar we ons als Pro Persona goed hebben laten zien. 


Naar het nieuwsoverzicht