Stoppen met antidepressiva: weet hoe het werkt

Maandag 17 december 2018

Jaarlijks gebruiken ruim 1,1 miljoen Nederlanders antidepressiva. Artsen schrijven ze ondermeer voor bij depressie, angst- en paniekklachten of burn-out. Carolien Wentink, onderzoeker bij Pro Persona, is als promovendus betrokken bij een meerjarig onderzoek naar het afbouwen van antidepressiva. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Pro Persona en Radboudumc.

  

 
Het afbouwen is volgens Carolien vaak ingewikkelder dan gedacht: ’De wereldwijde toename van langdurig gebruik van antidepressiva is opvallend. Schijnbaar is het lastig om er vanaf te komen, terwijl mensen dat wel willen. Bijvoorbeeld vanwege hinderlijke bijwerkingen zoals het afvlakken van emoties, gewichtstoename of vermindering van het libido.’  
 
 

Keuzehulp en afbouwschema’s

 

Voor het onderzoek delen patiënten, maar ook huisartsen hun ervaringen met de onderzoekers. Patiënten die langdurig antidepressiva gebruiken worden uitgenodigd om het afbouwen te bespreken met hun huisarts of behandelaar. Wanneer ze daadwerkelijk gaan afbouwen worden ze een jaar gevolgd. Dit leidt tot nieuwe inzichten over wat werkt en wat niet. Een concreet resultaat van het onderzoek is de keuzehulp: een handleiding met aandachtspunten en vragen die de behandelaar, huisarts en patiënt helpen bij het maken van goede keuzes in de afbouw van antidepressiva. Daarnaast zijn er afbouwschema’s gemaakt waarmee patiënten op individuelere maat kunnen afbouwen.

 
 

Succesfactoren

 

Ook hier blijkt goede voorbereiding uiteindelijk het halve werk. Carolien: ’Psycho-educatie, vooraf een signalerings- en preventieplan maken en afspraken maken over de gewenste begeleiding zijn belangrijke succesfactoren. Neem bijvoorbeeld onttrekkingsverschijnselen: deze treden vaak tijdelijk op, maar worden gemakkelijk verward met een terugval in depressie of angst. Als je kennis hebt van deze verschijnselen en weet hoe je ermee kunt omgaan maakt dat de kans op een succesvolle afbouw groter’.

 

Het onderzoek loopt tot oktober 2019.


Naar het nieuwsoverzicht