U bent hier: Nieuws - Sporten Versterkt!

Sporten Versterkt!

Maandag 22 April 2019

Wat is de invloed van sportbeoefening op cliënten die cognitieve gedragstherapie (CGT) volgen? Dat is de vraag waarop het Sporten Versterkt-onderzoek een antwoord moet gaan geven. Het onderzoek is op 1 januari 2019 van start gegaan.

 

Dat sporten goed is voor je gezondheid wisten we al. Dat sporten ook een directe positieve uitwerking heeft op een depressie is ook bekend. Sporten net voor een behandelsessie versterkt het effect van de sessie. Onderzoek uit de Verenigde Staten heeft dat laten zien. Cliënten leren beter van de therapie door eerst op gemiddelde intensiteit te sporten.

 

 

Sporten stimuleert het geheugen

 

Janna Vrijsen: ‘Sporten maakt dat het geheugen direct beter werkt. Dit komt doordat er in de hersenen meer van een bepaald stofje aangemaakt wordt. Dit stofje, BDNF, laat neuronen groeien. Hierdoor worden in de hersenen meer nieuwe verbindingen gemaakt. En meer nieuwe verbindingen betekent meer leervermogen. Als je meer leert tijdens een CGT sessie en er dus meer van onthoudt, zal CGT sneller en beter werken. Dat verwachten wij.’

 

 

Met gemiddelde intensiteit sporten

 

Het onderzoek bestaat uit twee fases. In fase 1 wordt het effect van de CGT behandeling op depressieve symptomen gemeten. In fase 2 wordt een nieuw PMT-sportprotocol van kracht. Janna: ’Het protocol is op jaren onderzoek gebaseerd. Het houdt in dat we patiënten op gemiddelde intensiteit laten sporten. Gemiddelde intensiteit staat gelijk aan flink bewegen waarbij je nog wel kunt praten, maar niet heel vlot. De intensiteit wordt met een FitBit gemeten. Cliënten leren zelf op de effectieve intensiteit te sporten. Dit gebeurt onder begeleiding van een psychomotore therapeut. De PMT-er begeleidt mensen ook in het plannen van sportsessies thuis. Idealiter sporten cliënten drie maal per week voor 45-60 minuten. De PMT-er bespreekt met cliënten hoe dit voor elkaar te krijgen’.

 


Hoe werkt het?

 

Cliënten gaan direct voor een CGT-behandeling in groepsverband sporten. In het onderzoek wordt gekeken of zij daardoor meer profijt hebben van de CGT-behandeling. In het onderzoek testen we niet alleen of de hypothese klopt. We willen ook onderzoeken hoe dit werkt: hebben mensen meer zelfvertrouwen, piekeren mensen minder of worden mensen ontvankelijker voor de CGT sessies?’, aldus Janna. Het onderzoek duurt 2 jaar.


Naar het nieuwsoverzicht