Risico op PTSS? Algoritme kan positief effect hebben op preventie

Zondag 26 Juli 2020

Nieuw algoritme kan risico op PTSS voorspellen na traumatische gebeurtenis. Dit kan een positief effect hebben op de preventie van PTSS.

 

Post-traumatische stressstoornis
Iedereen maakt wel eens wat naars mee. Meestal raakt zo’n gebeurtenis kwijt in de vergetelheid na verloop van tijd. Sommige ervaringen zijn echter zo’n shock dat je ze niet kan vergeten. Dit kan een verkeersongeluk of seksueel geweld of oorlogsgeweld zijn.

 

Het kan zijn dat je deze gebeurtenis niet verwerken kan en er psychische en lichamelijke klachten aan ondervindt, zoals hartkloppingen, nachtmerries en een somber gevoel. Dan is er misschien sprake van PTSS: posttraumatische stressstoornis. Er wordt geschat dat 10 tot 15 procent van de mensen die een traumatische ervaring meemaken PTSS ontwikkelen. 

 

Nauwelijks preventieve behandelingen
Er bestaan preventieve behandelingen, zoals therapie of scholing. Deze worden echter weinig toegepast. Accuraat voorspellen wie baat zou hebben bij die preventieve behandeling was namelijk erg lastig.

 

Algoritme biedt uitkomst
Een nieuw algoritme, gecreëerd door Amerikaanse onderzoekers aan Columbia University, kan hierbij hulp bieden. Dit algoritme voorspelt de kans dat iemand PTSS ontwikkelt na een traumatische gebeurtenis.

 

Aan de hand van 70 gegevens wordt een PTSS-score voorspeld. Deze gegevens bestaan uit psychologische gegevens aan de hand van vragenlijsten, maar ook biologische gegevens, zoals een verhoogde bloeddruk of een verhoogde waarde van stresshormonen.

 

Preventie is altijd beter
Aldus Dr. Julie Krans, verbonden aan Radboud Universiteit en Pro Persona Overwaal expertisecentrum angst, dwang en PTSS aan Eos Wetenschap: “Hoewel de behandelingen voor PTSS over het algemeen goede hulp bieden, is preventie natuurlijk altijd beter. De huidige behandelingen om PTSS te voorkomen zijn echter nog niet voldoende bewezen”.

 

Het algoritme kan alsnog meerwaarde bieden, doordat mensen met een hoog risico op het ontwikkelen van PTSS beter in de gaten gehouden kunnen worden: opgevolgd worden hoe het gaat en verwezen worden naar hulpmiddelen als de symptomen beginnen op te spelen. Voordat het algoritme daadwerkelijk gebruikt kan worden in de GGZ, zal het eerst nog verder getest en gevalideerd moeten worden.

 

Lees meer over Expetisecentrum Overwaal voor Angst, Depressie en PTSS


Naar het nieuwsoverzicht