NijCa²re

 

NijCa²re is een samenwerkingsverband van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit, het Expertisecentrum Depressie en het Expertisecentrum voor Angst, Dwang en PTSS van Pro Persona. In het laboratorium ontrafelen Eni Becker en haar collega's, onder strikte condities de mechanismen van de psychopathologie.   

 

 

Aandachttraining

 

Geheugen, aandacht en interpretatie spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van angststoornissen. ‘We zien dat mensen die langdurig in zorg zijn, geen aandacht en geheugen hebben voor positieve dingen’, zegt Eni. ‘Ze blijven langer hangen in negativiteit, hebben moeite om zich daarvan los te maken. Daardoor wordt de stoornis ook in stand gehouden. We hebben onlangs een aandachttraining ontwikkeld, een computerprogramma waarmee we deze automatische processen kunnen trainen. Het is een computerspelletje waarbij je alleen verder kunt komen als je naar de positieve plaatjes kijkt. Op die manier leren mensen om zich op positieve dingen te richten. Inmiddels hebben we subsidie gekregen om hiermee onderzoek te doen bij patiënten van Pro Persona.’

 

 

Testosteron

 

Een ander succesvol onderzoek gaat over toenaderings- en vermijdingsgedrag en het verbeteren van exposure, ofwel mensen blootstellen aan bedreigende situaties. ‘Testosteron kan exposure therapie verbeteren’, zegt Eni. ‘We hebben ontdekt dat patiënten die oogcontact mijden, er baat bij hebben als ze een beetje testosteron toegediend krijgen vlak voor een exposure sessie. Daardoor kunnen ze mensen makkelijker in de ogen kijken. Zo leren ze dat het wél mogelijk is om oogcontact te maken en dat dit geen negatieve consequenties heeft. Misschien merken ze zelfs dat hun sociale contacten hierdoor verbeteren.’


Datum laatste aanpassing: 26-06-2018

Corona: aangepast beleid

De coronacrisis maakt dat Pro Persona maatregelen neemt om het coronavirus tegen te gaan. Doel is om te doen wat nodig is, maar ook de zorg aan onze cliƫnten zoveel mogelijk door te laten gaan. Geplande afspraken met cliƫnten gaan door, maar worden omgezet in afspraken op afstand. Via telefoon of andere digitale middelen.

Wijzigingen verlof en bezoek klinieken per 29 maart


Pro Persona heeft de verlof- en bezoekregeling voor cliƫnten die in onze klinieken verblijven aangepast per 29 maart. Bezoek op de afdeling niet meer toegestaan. Het besluit heeft alles te maken met de wijze waarop de coronacrisis zich op dit moment ontwikkelt. De maatregelen worden ingezet vanuit het oogpunt van goede en veilige zorg voor onze patiƫnten en medewerkers. De impact van de maatregelen is groot. We hopen dan ook op ieders begrip.

Zie voor meer informatie de nieuwsberichten op de website.

Sluiten