Recente onderzoeken

 

De behandelpraktijk en het wetenschappelijk onderzoek zijn bij Pro Persona nauw met elkaar verbonden. Onderstaand vindt u voorbeelden van de onderzoeken die wij verrichten.

 

 

Video-feedback in de strijd tegen sociale angst bij kinderen

 

Onderzoekers van Pro Persona vroegen 141 kinderen van 8-12 jaar een korte, onvoorbereide presentatie te geven over zichzelf. Wat bleek: de kinderen die negatieve gedachten hadden tijdens de presentatie, waren na de taak een stuk negatiever over hun eigen presteren. Ze voelden zich ook angstiger.  

 

Door de vicieuze cirkel van sociale angst zal het kind in de toekomst toch weer negatieve verwachtingen van zichzelf hebben. Een beproefde behandelmethode heeft dan niet altijd het gewenste effect, en kan in het slechtste geval zelfs negatief uitpakken. Maar wat helpt dan wel? 

 

Volgens onderzoeker Rianne van Niekerk kan video-feedback helpen. ‘Wat zelfvertrouwen geeft is jezelf blootstellen aan iets dat je spannend vindt en dan de conclusie trekken dat het goed genoeg was. Samen een opname van de presentatie terugkijken en daar positief op reflecteren kan een kind dus enorm helpen.'  

 

 

Rake vragen - Traumadetectie bij kinderen

 

Rakevragen.nu werd in november 2016 gelanceerd en is inmiddels hoog frequent bezocht. Het doel van deze website: kind- en jeugdtherapeuten bekwamen in het uitvragen van traumatische gebeurtenissen en de gevolgen.

 

Rake Vragen is ontstaan door samenwerking tussen de Radboud Universiteit Nijmegen en Overwaal, Exertisecentrum Angst, Dwang & PTSS. Lotte Hendriks was als GZ-psycholoog en onderzoeker bij Overwaal een van de kartrekkers van dit innovatieve concept: ‘Ik merkte dat veel hulpverleners moeite hadden met het vragen naar trauma bij jongeren. Het effect is dat de mogelijke gevolgen van onopgemerkte trauma’s niet worden behandeld. Voor mij is Rake Vragen een mooi voorbeeld van verbinding tussen onderzoek en klinische praktijk.' 


Datum laatste aanpassing: 16-04-2019