Mindfulness bij chronische depressie

 

Op meerdere locaties van Pro Persona hebben cliënten met een chronische depressie gelegenheid om een training mindfulness te volgen. Onderzoek heeft al eerder aangetoond dat mindfulness effectief is bij terugkerende depressie en is om die reden een geprotocolleerde behandeling.

 

 

Leer mild te zijn

 

Een van de belangrijke pijlers van de mindfulness is leren mild te zijn voor je zelf. Daarnaast is leren verdragen van moeilijkheden en meer contact maken met onplezierige gevoelens een belangrijk thema. Vera van Middelkoop is ervaren mindfulnesstrainer en werkt als sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij het team Stemming.  

 

‘Mensen hebben doorgaans veel negatieve gedachtepatronen en acceptatieproblemen,’ legt Vera uit. ‘Dat is vaak wel een extra moeilijkheid bij het doen van de oefeningen. Mensen met een depressie maken doorgaans geen goed contact met hun boosheid. Door dit meer te erkennen zonder het direct op te willen lossen, ontstaat er meer ruimte en leren mensen er anders mee om te gaan.’

 

 

Het lichaam als instrument

 

‘In de mindfulnesstraining komt het lichaam meer aan bod, iets wat ik vaak een gemis vind in de reguliere psychiatrie. Het lichaam is een mooi instrument om het hier en nu waar te kunnen nemen.’ De training bestaat uit acht ochtenden, waarin verschillende vaardigheden worden getraind, zoals bijvoorbeeld de bodyscan. Ook is er een stiltedag en zijn er terugkombijeenkomsten.

 

 

Onderzoek

 

Onderzoek heeft al eerder aangetoond dat mindfulness effectief is bij terugkerende depressie en is om die reden een geprotocolleerde behandeling. Het huidige onderzoek is gericht op cliënten met chronisch klachten die eerder al andere behandelingen gevolgd hebben. Verhoogt mindfulness de kwaliteit van leven en vermindert het depressieve klachten, dat is de hoofdvraag.

 

Onderzoeker Mira Cladder-Micus stelt: ‘Voor cliënten met langdurige klachten is mindfulness een mooie aanvulling op de behandeling. Een benadering die een appèl doet op andere vaardigheden en de keuzemogelijkheid verbreedt.’

  

 


Datum laatste aanpassing: 26-06-2018