Rotatie van therapeuten bij behandeling PTSS

Dinsdag 31 Juli 2018

Nieuw onderzoek van Pro Persona, de Radboud Universiteit en PSYTREC ondergraaft het idee van één vaste therapeut bij behandeling van een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS). Het wisselen van therapeuten (therapeutrotatie) wordt door patiënten en therapeuten even positief beoordeeld.  

 

Binnen de behandelmogelijkheden voor mensen met PTSS zijn verschillende traumagerichte technieken die zeer effectief zijn, maar niet altijd toegepast worden. Voorbeelden zijn de intensieve exposurebehandeling en EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing). Bij behandeling ligt de voorkeur doorgaans voor het werken met één vaste therapeut. In praktijk blijkt dit niet altijd haalbaar of wenselijk te zijn

 

 

Therapeutrotatie

 

Lotte Hendriks, Rianne de Kleine en Gert-Jan Hendriks van Pro Persona deden samen met onder andere Agnes van Minnen, van de Radboud Universiteit, onderzoek naar een nieuw model van behandelen: het therapeutrotatie model. In plaats van dat je met één vaste therapeut werkt, wordt een patiënt door een team van therapeuten behandeld. In het onderzoek zagen PTSS-patiënten van expertisecentrum Overwaal in 16 sessies tussen de 4 en 16 therapeuten. Therapeuten wisselden elkaar per sessie af.

 

 

Positieve patiënten en therapeuten

 

Zowel therapeuten als patiënten waren positief. Van de patiënten vond een overgrote meerderheid het prettiger om met roterende therapeuten te werken dan met één therapeut. De patiënten, ook de groep met hechtingsproblematiek, gaven aan de therapeutische relatie goed te vinden.

 

Therapeuten gaven aan dat zij het prettig vonden om de verantwoordelijkheid te delen, dat ze hierdoor meer durfden ‘door te pakken’ tijdens de behandeling en beter aan het behandelplan vasthielden.

 

 

Alternatief model

 

Therapeutrotatie lijkt hiermee een mogelijk alternatief voor één-op-één behandeling en zou bij kunnen dragen aan de implementatie van trauma-gerichte behandelingen. Vervolgonderzoek gaat zich onder andere richten op de ideale hoeveelheid therapeuten maar ook op de mogelijkheden van therapeut-rotatie binnen reguliere (niet intensieve) behandelvormen. 

 

 

Het volledige artikel lees je hier


Naar het nieuwsoverzicht

Actuele situatie behandelingen en bezoekregeling

Op dit moment zijn de groepsbehandeling en ambulante behandeling op onze locaties en bij cliënten weer gestart. De inrichting van onze gebouwen is aangepast, en we letten extra op hygiëne. Onze oproep is en blijft: als je psychische klachten hebt, meld je dan bij de huisarts. Juist in deze coronatijd is het belangrijk niet met klachten te blijven rondlopen. Met cliënten die klachten hebben die op corona kunnen duiden maken we apart afspraken over de wijze van behandeling.

Bezoek weer toegestaan voor klinieken

We hebben de verlof -en bezoekregeling voor onze klinieken versoepeld: bezoek is weer toegestaan. Dat wil zeggen: maximaal 1 bezoeker per persoon voor maximaal 1 uur. We controleren daarbij zorgvuldig of bezoekers geen klachten hebben. Lees meer over de regeling op www.propersonacoronavirus.nl onder FAQ.

Ben je cliënt? Stel dan ook je vragen aan je behandelaar.

Sluiten