Somatische poli en paramedische dienst

 

Op Wolfheze zit een somatische poli en paramedische dienst. Hier leveren we vijf soorten diensten. Niet alleen aan cliënten van Wolfheze, maar ook aan cliënten van de Pro Persona locatie in Arnhem. Daarnaast zijn we bezig met het opzetten van een samenwerking met netwerkpartners IrisZorg en RIBW.


Huisartsen

Tijdens hun opname kunnen cliënten ook lichamelijke klachten krijgen. Ze worden ziek of krijgen last van bijwerkingen van medicijnen. Met deze klachten kunnen cliënten terecht bij de huisarts op Wolfheze. Onze huisartsen hebben zich gespecialiseerd in somatische zorg voor psychiatrische patiënten.
Lichamelijke klachten worden door psychiatrische patiënten soms anders gepresenteerd dan patiënten in de reguliere populatie dit doen. Sommige psychiatrische ziektebeelden gaan gepaard met het vaker voorkomen van bepaalde lichamelijke aandoeningen. Verder hebben de huisartsen kennis van psychiatrische medicatie, interactie van deze medicatie met andere medicijnen en gevolgen van deze medicatie voor de somatiek.


Diëtisten

Afspraken met de diëtist kunnen deel uitmaken van de behandeling van de cliënt. Cliënten kunnen bij de diëtist terecht voor onder andere over- of ondergewicht, diabetes, eetstoornissen en voedselovergevoeligheid.
Aan de hand van informatie van de cliënt stelt de diëtist een behandelplan op en geeft een dieet- of voedingsadvies. De dieetprincipes die uit het plan volgen worden uitgelegd aan de cliënt of persoonlijk begeleider. Eventuele aanpassingen aan het dieet van de cliënt worden vervolgens aan de voedingsassistent/zorg assistent van de afdeling doorgegeven.


Fysiotherapie

Fysiotherapie heeft betrekking op alles wat met beweging samenhangt, de fysiotherapeut is de specialist in bewegen. Fysiotherapie draagt bij aan het verbeteren, genezen of onderhouden van lichamelijke en/of psychische gezondheid.
De benadering van de fysiotherapie is dan ook vanuit zowel somatisch als psychosomatisch oogpunt en gericht op het behandelen van problemen in bewegen of om deze te voorkomen.


Ergotherapie

Onze cliënten kunnen hulp krijgen van een ergotherapeut als zij door lichamelijke of psychische klachten problemen hebben om dagelijkse activiteiten zelfstandig uit te voeren. Denk hierbij aan problemen op het gebied van huishouden, zelfzorg, werk, hobby’s en sociale contacten.
Samen met de cliënt en zijn omgeving gaat de ergotherapeut op zoek naar diens gebruiksaanwijzing om zo betekenisvol handelen mogelijk te maken. Hierbij werkt de ergotherapuet ook veel samen met andere disciplines.


Psychomotorische therapie

Psychomotorische therapie (PMT) is een actieve vorm van therapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van beweging en het lichaam. Door bewegings- of lichaamsgerichte oefeningen leert de cliënt lichaamssignalen, gedrag en gevoelens herkennen. Hiervoor maakt de psychomotorische therapeut niet alleen gebruik van beweging, maar laat de cliënt juist ook stilstaan en nadenken over gedrag.
Psychomotorische therapie wordt in Wolfheze gegeven op zowel individuele- als groepsbasis.


Datum laatste aanpassing: 02-12-2022