U bent hier: Pro Persona Research - Angst

Onderzoekslijn Angst

De onderzoekslijn Angst-, Dwangstoornissen en PTSS (onderdeel van het expertisecentrum Overwaal) richt zich op deze stoornissen over de hele levensloop, dus bij jong en oud. Vaak gaat het om cliënten met zeer ernstige en complexe problemen. Ze hebben al meerdere behandelingen achter de rug met onvoldoende resultaat. Het hoofddoel van deze onderzoekslijn is de bestaande psychologische behandelingen te versterken met aanvullende behandeling. Voorbeelden hiervan zijn het intensiveren van de psychologische behandeling en deze uitvoeren binnen de omgeving waar cliënten het meeste last van hun klachten hebben.

 

Daarnaast doen we onderzoek naar het toevoegen van andere psychologische behandelingen, zoals schematherapie of imaginaire rescripting, of biologische interventies die het psychologisch behandelproces kunnen versterken. Hierbij kan het gaan om lage doseringen van bepaalde hormonen zoals cortisol of testosteron of Transcraniële Magnetische Stimulatie (TMS). Met TMS kun je de hersenen zodanig stimuleren dat het leerproces van een psychologische behandeling wordt versterkt.

 

We vinden het belangrijk om ervaringsdeskundigen te betrekken bij ons onderzoek. Daarom werken we nauw samen met de Angst Dwang en Fobie Stichting, de landelijke vereniging van/voor patiënten met een angst-, dwangstooornis of PTSS.

Ook zijn we actief in het Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang en Depressie NedKAD. Dit is een samenwerkingsverband van een groot aantal ggz-instellingen die de kennis over en de behandeling van angst-, dwangstoornissen en PTSS en depressie wil verbeteren.

 

Hier staan de onderzoeken die vallen onder angst.


Datum laatste aanpassing: 26-04-2024