Meer zelfredzaamheid voor laaggeletterden

Maandag 09 Juli 2018

Een hoge mate van zelfredzaamheid is in onze huidige samenleving van groot belang, maar niet voor iedereen vanzelfsprekend. Binnen de GGZ behoren relatief veel mensen tot de groep laaggeletterden. Er is dan ook een groeiende aandacht voor en vraag naar educatie om de zelfredzaamheid van cliënten te vergroten. Meer zelfredzaamheid zorgt op lange termijn voor minder terugval en minder heropname.

 

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat er in Nederland ongeveer 2,5 miljoen volwassenen onvoldoende vaardig zijn in lezen, schrijven en/of rekenen. Zij worden ook wel ‘laaggeletterden’ genoemd. Binnen de GGZ behoren relatief veel mensen tot deze groep laaggeletterden. 

 

Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Als je het moeilijk vindt om belangrijke formulieren te lezen en in te vullen, met een computer te werken, of met het openbaar vervoer te reizen, dan tast dat je autonomie behoorlijk aan. Wanneer je informatie niet goed begrijpt, is de kans groot dat je minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond bent.

 

 

Educatie voor cliënten

 

In de klinische GGZ van Pro Persona is er veel aandacht voor educatie om cliënten meer autonomie in het dagelijks bestaan te bieden. Zo kunnen zij cursussen volgen die gericht zijn op rekenen, taal en computervaardigheden. Daarnaast leren zij meer over de digitale systemen in onze samenleving, zoals DigiD en de OV-chipkaart. Ook cliënten zien het belang in en de vraag naar educatie is groot. Zij willen zelf dingen kunnen, doen en begrijpen, en de behandeltijd zo zinvol mogelijk doorbrengen. Zo stelt een cliënt: ‘Wat we niet kunnen, willen we leren.’ 

 

Meer zelfredzaamheid zorgt op lange termijn voor minder terugval en minder heropname. De cliënt blijft langer stabiel en kan beter ambulant begeleid worden. In onderstaande podcast vertelt Annemarie Marlet, activiteitenbegeleider en docent educatie, meer over laaggeletterdheid binnen de GGZ en het belang van educatie. 

 


Naar het nieuwsoverzicht