Forse afname symptomen PTSS bij jongeren na 1 week intensieve exposure

Zondag 30 Juli 2017

Al na 1 week een significante afname van posttraumatische stressstoornis-symptomen en depressieve, angst en dissociatieve klachten. Dat is het opvallende resultaat van een onderzoek van GZ-psycholoog en promovenda Lotte Hendriks van GGZ-instelling Pro Persona. Zij onderzocht of het aanbieden van een kortdurend intensief traject werkt voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar met een PTSS.


Eén op de twee kinderen maakt voor het 18e levensjaar één of meer schokkende gebeurtenissen mee. Een deel van hen ontwikkelt daardoor een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dit is een ernstige aandoening met grote gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. De huidige behandeling voor PTSS bestaat vaak uit wekelijkse sessies verspreid over enkele maanden. Helaas maakt een deel van de kinderen en jongeren deze behandelingen niet af; ze stoppen voortijdig.


Na 3 maanden 80% deelnemers vrij van PTSS
Tien jongeren tussen de 12 en 18 jaar kregen een kortdurende exposure behandeling van vijf intensieve dagen in één week. Iedere dag vonden drie exposure-sessies van 90 minuten plaats. Hierna kregen de jongeren nog maximaal 3 nabehandelingen verspreid over een maand. Er was een significante afname van PTSS-symptomen al na de intensieve week, evenals een significante afname van depressieve, angst en dissociatieve klachten. Na 3 maanden voldeed 80% van de jongeren niet meer aan de diagnose PTSS. Daarnaast maakte iedereen de behandeling af en bleek de behandeling veilig.


Stand-alone exposure
Opvallend was dat fasering in de behandeling, bijvoorbeeld door eerst te starten met stabilisatie, niet nodig bleek. Iets dat tot nu toe vaak gedacht werd. Lotte Hendriks: ‘Er zijn geen aanvullende stabiliserende modules toegevoegd, het is dus echt stand-alone exposure. Deze studie laat zien dat ook bij deze doelgroep, jongeren met complexe PTSS na meervoudig interpersoonlijk trauma met ernstige co-morbiditeit, exposure zonder aanvullende modules kan werken. Een zeer opvallend resultaat’.Vervolgonderzoek
De bevindingen vanuit deze pilot geven aanleiding voor vervolgonderzoek naar intensieve exposure behandelingen onder een grotere groep jongeren. Het vervolgonderzoek gaat plaatsvinden in samenwerking met Overwaal Expertisecentrum Angst, Dwang en PTSS, en de Jeugdafdelingen binnen Pro Persona.


Bron:
The Journal of Child Psychology and Psychiatry, 2017, doi 10.1111/jcpp.12756

 

 


Naar het nieuwsoverzicht