Intensieve Trauma Behandeling effectief bij behandeling PTSS

Zondag 11 Februari 2018

Overwaal, Expertiscentrum Angst, Dwang en PTSS van Pro Persona, heeft onderzoek gedaan naar het effect van Intensieve Trauma Behandelingen bij PTSS-patiënten. Bij 71% van de patiënten verminderde de klachten aanzienlijk na deze behandeling. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vooraanstaande European Journal of Psychotraumatology.

 

PTSS staat voor posttraumatische stressstoornis. Een traumabehandeling houdt in dat mensen worden blootgesteld aan situaties waarin ze angstig zijn. Na een eerdere studie met positieve resultaten onder jongeren, zijn nu 73 volwassenen met PTSS onderzocht.

 

Lotte Hendriks (foto: Philip Homburg)
Lotte Hendriks

 

Lotte Hendriks is als onderzoeker verbonden aan Overwaal. In haar promotie-traject onderzoekt ze de effecten van Intensieve Trauma Behandelingen bij PTSS-patiënten. De traumabehandeling was kort en intensief. De PTSS-patiënten kregen 12 sessies in één week, gevolgd door 4 wekelijkse nabehandelingssessies. Lotte Hendriks: “Bij 71% van de patiënten verminderde de PTSS-klachten. Dat is een mooi resultaat. Temeer omdat het gaat om een groep patiënten die complexe-PTSS symptomen had. Zij hadden ook allemaal al andere behandelingen achter de rug zonder effect”.Weinig uitval tijdens de behandeling


Naast de vermindering van PTSS-klachten, was het aantal patiënten dat uitviel tijdens de behandeling zeer laag. Pro Persona gaat in de toekomst meer Intensieve Trauma Behandelingen inzetten bij PTSS-patiënten. Daarnaast komt er ook nader onderzoek naar de groep patiënten die niet profiteert van de behandeling. Met meer kennis over deze groep, kan Pro Persona mogelijk ook voor hen een behandeling ontwikkelen waar ze baat bij hebben.


Top GGz-centrum Overwaal


Overwaal heeft het TOP GGz-keurmerk. Voor sommige patiënten is uiterst specialistische zorg nodig. Bijvoorbeeld omdat de behandeling in een regionaal centrum voor GGZ onvoldoende resultaat biedt. Deze patiënten kunnen terecht bij een TOPGGz-instelling of -afdeling.

 

 

Lees alles over het onderzoek effect intensieve exposure bij PTSS voor jongeren

Lees alles over het onderzoek effect intensieve exposure bij PTSS voor volwassenen

 


Naar het nieuwsoverzicht