Ervaringskennis en lotgenotencontact voor herstel bij depressie

Zondag 27 November 2022

Dorien Smit verdedigt haar proefschrift
donderdag 1 december 2022 om 12.30 uur.
Volg het via de livestream.

 

Dorien Smit promoveert donderdag 1 december op het proefschrift getiteld: ‘Ervaringskennis en lotgenotencontact voor herstel bij depressie’. Onder begeleiding van haar promotoren prof. dr. Jan Spijker, dr. Janna Vrijsen en dr. Bart Groeneweg boog zij zich de afgelopen jaren over de vraag wat mensen met depressie leren tijdens het herstelpad. Hoe ontwikkelt zich ervaringskennis bij depressie? En: helpt contact met lotgenoten?

 

In het kader van haar promotietraject heeft zij samen met ervaringsdeskundigen, naasten en zorgprofessionals het online peer support platform Depressie Connect opgezet. Dit forum biedt bijna 3000 deelnemers een plek om ervaringen uit te wisselen over depressie. Depressie Connect heeft inmiddels een centrale positie binnen het aanbod voor lotgenotencontact van de patiëntenvereniging, de Depressie Vereniging.

 

Resultaten en nieuwe kennis

 

De resultaten van zowel kwalitatief als kwantitatief evaluatieonderzoek op Depressie Connect en een uitgebreide meta-analyse laten zien dat peer support een waardevolle aanvulling kan zijn op behandeling.

 

Deze nieuwe kennis pleit ervoor de positie van lotgenotencontact te verbeteren in de zorg voor mensen met depressie. Zorgprofessionals zouden hun patiënten kunnen verwijzen naar initiatieven voor lotgenotencontact, als aanvulling op de behandeling. Dit kan ervoor zorgen dat patiënten (nog) meer manieren hebben om te werken aan hun herstel.


Naar het nieuwsoverzicht