Ondersteuningsgroepen voor kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen.

Woensdag 01 Februari 2023

1 op de 5 kinderen/jongeren in Nederland groeit op bij ouders met psychische of verslavingsproblemen (KOPP/KOV-kinderen). Voor deze kinderen is het fijn om te weten dat ze niet de enige zijn, dat ze erover mogen praten en dat ze daar wat ondersteuning bij krijgen.

 

In het voorjaar starten Pro Persona Connect en Iriszorg in de regio Nijmegen weer ondersteuningsgroepen voor kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. Vooral om te voorkomen dat deze kinderen en jongeren zelf problemen ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat KOPP-kinderen 2 tot 3 keer zo grote kans hebben om zelf psychische problemen te ontwikkelen, en 5x vaker bij de jeugd GGZ in behandeling komen. Bij kinderen van ouders met een stemmings- of angststoornis, heeft zelfs 65% op 35-jarige leeftijd zelf een stemmings- of angststoornis

 

De groep voor kinderen (8-12 jaar) start op donderdagmiddag 28 maart. In deze Doe-en praatgroep hebben we het spelenderwijs over gevoelens, leren de kinderen over wat de problematiek van papa/mama is en hoe ze hiermee om kunnen gaan.

 

De groep voor jongeren (12 - 16 jaar) start op maandagmiddag 6 februari. Deze groep heeft als belangrijkste doel om bij elkaar herkenning, begrip en steun te vinden, zodat ze zelf eventuele moeilijkheden de baas kunnen blijven.

 

De groep voor jongvolwassenen (16-25 jaar) start donderdagmiddag 20 april. Herkenning bij anderen die in eenzelfde situatie zitten, grenzen aangeven en je losmaken van thuis zijn belangrijke thema’s in deze groep.

 

In het najaar starten we voor het eerst in de regio Nijmegen met de ‘Piep zei de muis’-club, een club voor kinderen (4,5-8 jaar) die thuis veel spanning/stress meemaken. Bijvoorbeeld omdat ouders psychische of verslavingsproblemen hebben, of omdat ouders in een complexe scheiding zitten, of er andere zorgen in het gezin zijn. Tijdens de club zien de kinderen dat ze niet de enige zijn en leren ze over emoties, steun zoeken en trots op jezelf zijn.

 

Deze groepen zijn voor kinderen uit de Gemeente Nijmegen, Gemeente Beuningen, Gemeente Berg en Dal, Gemeente Druten, Gemeente Heumen, Gemeente Lingewaard, Gemeente Mook en Middelaar, Gemeente Wijchen en zij kunnen gratis deelnemen.

 

Voor meer informatie bijvoorbeeld over de inhoud van de groep en/of aanmelding klik hier of neem contact op met Pro Persona Connect afdeling Preventie, telefoonnummer (026) 3124483. Je kunt ook mailen naar preventie@propersona.nl


Naar het nieuwsoverzicht