Onderzoek naar psychotische symptomen bij patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis

Donderdag 07 September 2023

Promotie Marieke Niemantsverdriet "What about the voices?"

 

Op vrijdag 29 september om 13.00 promoveert Marieke op haar onderzoek naar psychotische symptomen bij patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS).


Uit het promotieonderzoek van Marieke blijkt dat hallucinaties en wanen frequent worden ervaren door patiënten met BPS, respectievelijk 43 en 24%. Hallucinaties bij patiënten met BPS hebben vaak een verbaal agressieve inhoud en patiënten lijden er serieus onder. Patiënten met BPS en hallucinaties doen vaker suïcidepogingen en hebben meer klinische opnames nodig dan BPS-patiënten zonder hallucinaties. Hallucinaties zijn geassocieerd met een posttraumatische stressstoornis en met emotionele mishandeling in de kindertijd, maar niet met comorbide stemmingsstoornissen of een stoornis in het gebruik van middelen. Bij EEG-onderzoek werden neurobiologische afwijkingen gevonden bij BPS-patiënten met auditief verbale hallucinaties (AVHs).

AVHs worden bij meer dan een derde van de BPS-patiënten die last hebben van deze symptomen, niet besproken tijdens behandelcontacten met de arts of psychiater. Ook ontvangt meer dan de helft van de patiënten met ernstige AVHs hiervoor geen behandeling.

Marieke pleit ervoor de term "pseudo-hallucinaties" niet meer te gebruiken, maar de aandacht te richten op het zorgvuldig in kaart brengen van de karakteristieken en lijdensdruk van deze symptomen bij de individuele BPS-patiënt. In afwachting van onderzoek naar effectiviteit van behandelingen van psychotische symptomen bij deze doelgroep, kunnen behandelaren de “generieke module Stemmen horen”[1] gebruiken om samen met de patiënt een behandelplan voor deze symptomen op te stellen.

 

Je kunt de promotie van Marieke live online volgen

 

Vrijdag 29 september om 13.00 verdedigt Marieke haar proefschrift aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Via deze link kun je de plechtigheid online volgen

 

Proefschrift

 

Marieke Niemantsverdriet, What about the voices? An exploration of positive psychotic symptoms in patients with borderline personality disorder. Bekijk hier het volledige proefschrift. 

 

Over Marieke

 

Marieke Niemantsverdriet werkt als psychiater en senior schematherapeut bij Pro Persona in Tiel. Zij is als docent verbonden aan de A-opleiding van Pro Persona.


Naar het nieuwsoverzicht