Afdeling ggz voor Doven en Slechthorenden wordt Expertisecentrum

Woensdag 20 december 2023

De afdeling Doven en Slechthorenden van Pro Persona bundelt een brede expertise op het gebied van ggz voor deze doelgroep. Daarnaast behandelt deze afdeling ook cliënten buiten onze regio (landelijk). Het is daarmee een expertisecentrum. Vanaf 1 januari 2024 krijgt deze afdeling een nieuwe naam: Expertisecentrum Ggz Doven & Slechthorenden De Riethorst.

Door communicatieve, fysieke en emotionele stressfactoren hebben doven en slechthorenden meer kans op psychische klachten dan horenden. Voor een goede behandeling is kennis van de impact van een auditieve beperking belangrijk. Expertisecentrum Ggz Doven & Slechthorenden De Riethorst heeft die kennis. Bij de Riethorst in Ede werken zowel dove, slechthorende als horende hulpverleners. Docenten NGT (Nederlandse Gebaren Taal) en een logopediste maken deel uit van het multidisciplinaire team.

Het aanbod van Expertisecentrum Doven en Slechthorenden De Riethorst is zo uniek in Nederland dat het ingebed moet zijn in een grotere ggz-instelling. In 2022 is onderzocht of deze afdeling beter bij een andere zorgaanbieder ondergebracht kon worden. Daaruit is gekomen dat dit niet passend is, onder andere vanwege de samenwerking met reguliere klinieken van Pro Persona. De afdeling blijft dus bestaan binnen Pro Persona, als Expertisecentrum Ggz Doven & Slechthorenden De Riethorst. 

Willemijn_GebaarRiethorst


Naar het nieuwsoverzicht