Succesvolle start integrale zorg in Rivierenland

Vrijdag 19 April 2024

Pro Persona, IrisZorg en Ziekenhuis Rivierenland vierden dinsdag 16 april de succesvolle start van de samenwerking op het gebied van somatische, psychiatrische en verslavingszorg. Sinds november 2023 behandelen Pro Persona en IrisZorg in Siependaal samen cliënten in de dagbehandeling, tijdens een opname of in de crisisbeoordelingskamer. Het mooie resultaat van een zoektocht met de positieve insteek naar wat er wél kan voor de inwoners van Rivierenland.

 

De drie bestuurders, Patricia Esveld (Pro Persona), Marjan Verschuure (IrisZorg) en Wendy Bosboom (Ziekenhuis Rivierenland) spraken met trots over de bereikte resultaten. “Ons uitgangspunt was helder: psychische, somatische en verslavingszorg in de eigen regio. Met elkaar om de cliënt heen staan. Ruimte geven om met elkaar nieuwe vormen van zorg in te zetten. In Siependaal komt dit allemaal samen. Daarnaast hebben we naast onze professionals, onze ervaringsdeskundigen, om te laten zien hoe ver je kunt komen. Hoopgevers voor onze cliënten van vandaag en morgen.”

 

Ook de burgemeester van Culemborg en voorzitter van Sluitende aanpak Gelderland-Zuid, Gerdo van Grootheest, was aanwezig en sprak zijn trots uit: “Achteraf klinkt het logisch dat je de handen ineenslaat, samen de juiste zorg levert en de cliënt centraal stelt, maar we weten allemaal dat de praktijk een stuk weerbarstiger is. Ik ben er ongelooflijk trots op dat we dit samen hebben opgepakt. Zo zorgen we ervoor dat inwoners van regio Rivierenland in een hele kwetsbare tijd dicht bij huis de zorg krijgen die ze nodig hebben.”

 

Deze eerste stappen in de samenwerking zijn gezet. De komende tijd kijken we samen op inhoud waar we de samenwerking nog verder kunnen inzetten en ontwikkelen.

 

Waarom deze samenwerking?
De samenwerking is onderdeel van het programma Integrale GGZ in de regio Rivierenland. Door onze krachten te bundelen, kunnen we psychische en verslavingszorg in de regio blijven aanbieden. In januari 2021 hebben zorgpartijen, zorgverzekeraars en gemeenten in de regio Rivierenland de ambitie uitgesproken om een toekomstbestendige psychiatrische behandeling en begeleiding te realiseren en blijvend te garanderen.

 

Het gezamenlijk zorgaanbod
Door de nieuwe samenwerking is de volgende GGZ-zorg in Siependaal beschikbaar:

  • Uitbreiding acute Dagbehandeling.
  • Een kliniek voor verslavingszorg en psychiatrie.
  • Samenwerking ambulante zorg (poli- en FACT-teams).
  • Crisisbeoordelingskamer (CBK).

 

Dit initiatief is aangejaagd door partners van Rivierenland Samen Beter, waaronder huisartsen, zorgverzekeraars en andere zorgpartijen.


Fotograaf: Gijs Jacobs. Op de foto van links naar rechts proosten met alcoholvrije bubbels: René van Kleef (zorgmanager Pro Persona), burgemeester Gerdo Grootheest, Patricia Esveld (bestuurder Pro Persona), Marjan Verschuure (bestuursvoorzitter IrisZorg), Wendy Bosboom (bestuurder Ziekenhuis Rivierenland), Marike Veenhuizen (zorgcoördinator IrisZorg), Matthias Hoek (coördinator IrisZorg).     


Naar het nieuwsoverzicht