Onderzoekspresentaties NijCa2re Depressie groep tijdens VGCt congres

Zondag 20 November 2016

foto Mira Cladder-Micus en Gina Ferrari VGCt-congres

 

Op 10 en 11 november 2016 heeft de NijCa2re-Depressie onderzoeksgroep twee symposia verzorgd op het landelijke VGCt najaarscongres. In het symposium over cognitieve trainingen voor depressie werden spannende nieuwe resultaten gepresenteerd.

 

Junior onderzoeker Amras van Opdorp toonde de nieuwste data over een ‘positivity training’ in een heterogene groep van depressieve patiënten. Eén sessie van deze training lijkt niet genoeg om informatie verwerking en symptomen te veranderen, maar Professor Eni Becker liet in het symposium zien dat meerdere sessies wel werken.

 

Junior onderzoeken Gina Ferrari (van het CogniTrain project) heeft spannende eye-tracking data gepresenteerd. Door de eye-tracking training lijken ongezonde vertekeningen in de aandacht te veranderen in een groep dysfore mensen.

 

Post doc Janna Vrijsen toonde tevens resultaten in een groep in dysfore mensen. Een geheugen training lijkt effectief in het terugdringen van symptomen in mensen die ondanks hun kwetsbaarheid nog wel in staat zijn informatie op een gezonde manier te verwerken.

 

Het twee symposium van NijCa2re-Depressie op het VGCt congres richtte zicht op chronische depressie. Klinisch psycholoog Frank Don presenteerde DM-TRD data: een nieuwe vragenlijst om therapieresistente in kaart te brengen.

 

Professor Jan Spijker presenteerde namens junior onderzoeker Mira Cladder - Micus (DeMeTeR project) de nieuwste data die laat zien dat MBCT effectief is in het terugdringen van depressieve symptomen in chronisch depressieve mensen, specifiek als zij de trainingssessies voldoende volgen. Hij presenteerde ook data over de ZemCAD studie naar een module “rehabilitatie door zelfmanagement” voor patiënten met chronische angst of depressie.

 

De resultaten laten geen verschillen zien op angst of algemeen functioneren. Kwaliteit van leven nam wel toe en meer patiënten konden na de interventie de SGGZ afsluiten. Wij kijken terug op twee succesvolle en inspirerende symposia waarin een veelheid aan data over nieuwe interventies voor depressie is gepresenteerd.

 

NijCa2re
Nijmegen Centre for Anxiety and Affective disorders Research and Expertise (NijCa2re) is een samenwerking tussen Radbouduniversiteit (faculteit Sociale Wetenschappen), Pro Persona en afdeling Psychiatrie Radboudumc.


Naar het nieuwsoverzicht