Volg Pro Persona Research op LinkedIn voor de laatste ontwikkelingen en leestips.

 

 

Onderzoekssubsidie ZonMw voor Exposuretherapie bij ouderen met angststoornis

Donderdag 20 juli 2023

We zijn ontzettend blij met het besluit van ZonMw* om een subsidie van ruim zes ton toe te kennen aan het onderzoeksvoorstel van prof. Dr. Gert-Jan Hendriks, Hoofd Onderzoeksprogramma Angst-, Dwangstoornissen en PTSS bij Pro Persona.

Met deze financiering kan eind 2023 het onderzoek ‘Angst overwinnen met Exposure-therapie geleverd door GGZ-verpleegkundigen in de eerstelijnszorg voor angststoornissen in oudere volwassenen’ starten (DeFEAD65+). Het onderzoek heeft een looptijd van vijf jaar.
Lees meer

Symposium 15 juni: Op de Persoon af

Woensdag 22 maart 2023

 

In dit symposium gaan we in op het personaliseren van behandeling voor
angst en depressie. Wat weten we hierover uit wetenschappelijk onderzoek?
Wat kan personaliseren van behandeling betekenen voor cliënten?
Welke praktijkervaringen zijn er al en hoe kunt u die toepassen binnen uw
behandelingen? Meer lezen

 

Behandelbeleid bij vrouwelijke adolescenten gegijzeld door chronische suïcidaliteit

Dinsdag 16 augustus 2022

 

Prof. dr. Jan Spijker van het TOPGGz Expertisecentrum Depressie heeft samen met o.a. onderzoekers van Amsterdam UMC en Depressie expertisecentrum Jeugd-GGz Oost Brabant, studie gedaan naar ‘behandelbeleid bij vrouwelijke adolescenten gegijzeld door chronische suïcidaliteit’. Dit heeft geresulteerd tot een publicatie in het Tijdschrift van Psychiatrie- jaargang 64, april 22.

 

Mindfulness helpt bij bipolaire stoornis

Woensdag 10 augustus 2022

 

Mensen met een bipolaire stoornis zijn geneigd informatie met betrekking tot het zelf negatief te beoordelen en te verwerken wat kan leiden tot verergering of het in stand houden van klachten. Onze collega's Jelle Lubbers en Mira Cladder-Micus hebben samen met collega's van het Raboudumc Centrum voor Mindfulness, Thalia Stalmeier, Imke Hanssen, Marloes Huijbers, Anne Speckens en Dirk Geurts, aangetoond dat deze patienten baat kunnen hebben bij mindfulness. Zo laten de onderzoeken zien dat Mindfulness Gebaseerde Cognitieve Therapie (MBCT) helpt om zelf-gerelateerde negatieve geheugen-vertekening bij mensen met een bipolaire stoornis te verminderen. Wil je meer weten over deze recente publicatie, lees dan hier verder.

 

Oud geleerd, oud gedaan

Oratie Gert-Jan Hendriks
woensdag 15 juni 2022

Professor Gert-Jan Hendriks hoogleraar aan de Radboud Universiteit / Faculteit der Sociale Wetenschappen met de leeropdracht Behandeling
van angststoornissen en depressie bij ouderen zal op woensdag 15 juni 2022 om 15.45 uur precies zijn inaugurele rede uitspreken getiteld:

 

Oud geleerd, oud gedaan

Over feiten, misconcepties en vooroordelen bij
de behandeling van angststoornissen en
depressie bij ouderen

 Gert-Jan Hendriks

 

De rede kan rechtstreeks worden gevolgd via een livestream: www.ru.nl/aula/livestream

 

 

 


Datum laatste aanpassing: 28-03-2024