Voor wie zijn we er?
De polikliniek en dagbehandeling ambulant ouderen. Deze zorgvraag, zal zich kenmerken door de overlap van somatiek, psychiatrie, psychologie, neurologie, geriatrie. Wij richten ons op o.a. stemmingsstoornissen, depressie in combinatie van lichamelijk klachten, en angststoornissen.
Op de polikliniek en in de dagbehandeling werken met verschillende deskundigen samen.
Hoe verloopt een behandeling van aanmelding tot ontslag?
Een behandeling bestaat uit de volgende stappen:
- aanmelding gaat via uw huisarts
- één of twee intakegesprekken, gevolgd door een behandelgesprek
- behandeling
- afsluiting/ontslag
- indien nodig nabehandeling
Het intaketeam bepaalt samen met u welke behandeling het best bij u past. Het is hierbij belangrijk dat u het hele behandelprogramma volgt en dat u zich houdt aan de gemaakte afspraken. Ook vult u ROM vragenlijsten in, waarmee gemeten wordt of de behandeling goed verloopt. De behandeling wordt met behulp van deze vragenlijsten samen met u geëvalueerd.
Welke behandelingen zijn er?
Ouderenpsychiatrie biedt deze behandelingen:
- Poliklinische/ambulante behandeling
- Acute Deeltijd Behandeling Ouderen
- Crisisdienst Ouderen
- Intensieve thuisbehandeling via de crisisdienst
- (Acute) Opname kliniek via Nijmegen
- Second opinions
- Consultatie
Hieronder lichten we elke behandeling kort toe.
Poliklinische/ambulante behandeling
Wij bieden individuele- en groepsbehandeling aan ouderen. Bij indicatie kan er ook thuisbehandeling plaatsvinden. We behandelen met een multidisciplinair team bestaande uit een psychiater, klinisch- en gz-psycholoog, sociaal psychiatrisch- en ambulant verpleegkundige.
Onze behandeling bestaat uit bewezen effectieve methodes zoals cognitieve gedragstherapie en schematherapie.
Familie en naasten zijn een onmisbare partner bij de zorg en behandeling van de oudere cliënt. Het betrekken van familie is essentieel en heeft een positieve invloed op het effect van de behandeling en de ervaren kwaliteit van leven door de cliënt. Uiteraard vindt overleg met de cliënt plaats over de mate waarin familie en naasten bij de behandeling betrokken worden.
Acute Deeltijd Behandeling Ouderen (ADBO)
De ADBO is een deeltijdbehandeling als u extra ondersteuning nodig heeft. Deze tijdelijke behandeling voor volwassenen vanaf 60 jaar kan een opname verkorten of zelfs voorkomen. U krijgt zorg op maat doordat we vooraf heldere afspraken maken over o.a. duur en doel van de behandeling en samenwerking met alle betrokkenen.
We bieden een dagprogramma wat zorgt voor structuur in uw dag. Daarnaast kunnen de verschillende therapieonderdelen een bijdrage leveren aan uw herstel. Therapieonderdelen zijn onder meer: groepsgesprekken met een psycholoog, muziektherapie, beeldende therapie, zingeving en bewegingstherapie.
Crisisdienst Ouderen
De crisisdienst biedt acute hulp voor mensen met psychiatrische en ernstige psychosociale problemen. De hulp bestaat uit crisisinterventie en stabilisatie.
In het team van de crisisdienst werken verschillende deskundigen, zoals een sociaal psychiatrisch verpleegkundige, arts assistenten in opleiding en psychiater. Zij kunnen snel op een (dreigende) crisis reageren en een op de situatie afgestemde behandeling leveren.
Intensieve thuisbehandeling (IHT)
IHT staat voor Intensive Home Treatment, wat ‘intensieve thuis behandeling’ betekent. Als er sprake is van een crisissituatie kan het team intensieve zorg bieden en zo proberen om een opname te voorkomen. Het IHT-ouderenteam is bedoeld voor ouderen die onder de huidige omstandigheden zouden worden opgenomen op een afdeling van een GGZ-instelling. Het maakt niet uit om welke klachten of diagnose het gaat.
In het IHT-team werken verschillende deskundigen, zoals een sociaal psychiatrisch verpleegkundige, ambulant verpleegkundige, huisarts in opleiding en psychiater. Zij kunnen snel op een (dreigende) crisis reageren en een intensieve, op uw situatie afgestemde, behandeling leveren. Dat kan zijn in uw woonruimte, een openbare gelegenheid of een logeeradres, zolang het maar binnen de regio is.
(Acute) Opname kliniek
Een tijdelijke opname is meestal niet gewenst, maar soms wel nodig. Een opname betekent dat u dag en nacht bij Pro Persona verblijft. Op deze manier is er voldoende gelegenheid om aan uw aandoening te werken.
Een opname kan nodig zijn om verschillende redenen en indien dat nodig is verblijft u in Nijmegen bij onze collega’s van de kliniek Propersona:
- Het lukt thuis niet om zelf medicatie in te stellen.
- Er bestaat gevaar dat u zichzelf iets aandoet.
- Agressie naar anderen.
- Er is sprake van ernstige zelfverwaarlozing.
- Er is veel gewichtsverlies door de psychiatrische aandoening.
Consultatie
Voor huisartsen
Huisartsen kunnen via online platformeen consultatievraag aan ons stellen. Het heeft een chat-functie en is gekoppeld aan het Huisarts Informatie Systeem. Het gegeven advies wordt bewaard en de consultatie wordt bij afsluiten automatisch gefactureerd.
Voor verpleeghuiszorg
Verpleeghuizen en andere zorgcentra kunnen gebruik maken van onze consultatiemogelijkheden. Hiervoor kunt u contact opnemen met Zorgmanager ML. Boogers: m.boogers@propersona.nl.
Datum laatste aanpassing:
25-07-2023