

'Het was heftig, maar dubbel en dwars waard'
'Ik ben nu mijn eigen coach en kan meer dan ik zelf denk'
'Het was pittig, maar het was het zeker weten waard'
'Ik heb het als heel inspirerend ervaren. Zeer veel dank!'
'Heftig maar goed'
De polikliniek van Overwaal biedt verschillende vormen van behandeling aan. Dit varieert van behandelingen die één tot twee keer per week plaatsvinden (varierendvariërend in duur van 45 -90 minuten) tot intensieve ambulante kortdurende programma’s van 4 tot 8 hele dagen, gevolgd door enkele boostersessies.
Bij de intensieve programma’s (4 dagen voor intensieve trauma behandeling (ITB) en 4 of -8 dagen voor paniekstoornis of dwangstoornis) krijgt u van 9.00-17.00 exposure behandeling, waarbij ook zo nodig thuis of ergens anders wordt behandeld. Er vinden dan diverse vormen van exposure behandeling plaats.
De behandeling is individueel en wordt uitgevoerd door een team van verschillende hulpverleners. Na de intensieve weken volgen vier weken nabehandeling waarin u één keer per week een exposuresessie heeft.
Wij bieden de volgende kortdurende intensieve behandelprogramma’s aan:
Zo nodig neemt na afsluiten van een intensief traject de behandelaar in de eigen regio de behandeling weer over.
Naast de intensieve behandelprogramma’s bieden wij ook de volgende behandelingen voor volwassenen vanaf 18 jaar aan:
De ITB is een intensieve ambulante exposurebehandeling voor patiënten met PTSS. Na een goede voorbereiding bestaat de behandeling in totaal uit 4 intensieve behandeldagen van 9.00 tot 17.00 uur (twee maal twee aaneengesloten dagen). Deze sessies bestaan uit verschillende vormen van exposuretherapie, namelijk: imaginaire exposure, exposure in tekeningen en exposure in vivo. Na deze vier intensieve dagen volgen vier weken waarin er één keer per week een sessie van 90 minuten plaatsvindt en er oefeningen voor thuis afgesproken worden.
ITB is een individuele, ambulante behandeling en wordt uitgevoerd door een team van behandelaren. Wij adviseren altijd om een belangrijke naaste bij de behandeling te betrekken. De intensieve behandeling omvat hetzelfde aantal behandelsessies dat veelal over een periode van vier maanden aangeboden wordt.
Na afloop van de therapie wordt geëvalueerd of er verder nog behandeling nodig is. Een eventueel vervolgadvies wordt dan besproken.
De effecten van de ITB zijn goed. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de patiënten een grote stap maakt en dat zij veel minder klachten rapporteren na afloop van de ITB. Daarnaast blijkt dat heel weinig mensen vroegtijdig met de behandeling stoppen. Veel mensen geven na de behandeling ook aan dat zij het een voordeel vonden in één keer door alle nare herinneringen heen te gaan, in plaats van dit te spreiden over langere tijd. Door het intensieve karakter konden zij zich helemaal op zichzelf en hun behandeling richten.
Man (42 jaar) posttraumatische stress-stoornis als gevolg van seksueel misbruik in de jeugd:
‘Voordat ik met de ITB startte, leken vier intensieve dagen me kort om klachten te behandelen waar ik al jaren last van had. Toch hielp deze tijdsdruk me om alles uit deze behandeldagen te halen. Het gaf me geen ruimte om te vermijden, en ik ben dus de exposure helemaal aangegaan. De exposure-opdrachten waren moeilijk en zwaar, maar vooral erg leerzaam. Ik vond het voordelig dat ik bij verschillende therapeuten sessies had omdat elke therapeut me steeds een stap verder bracht. Dat er mannelijke therapeuten in het team zaten, heeft me geholpen om confrontatie met mannen aan te gaan.
De ITB heeft me veel rust gebracht. Ik heb geen last meer van herbelevingen, en voel me niet zo constant op mijn hoede. Ik begrijp nu dat ik me niet hoef te schamen voor het seksueel misbruik en dat het niet mijn schuld is. Mijn zoontje durf ik nu veel meer vrij te laten, ik was eerder echt overbezorgd. Ik zal de misbruikervaringen niet vergeten, het is immers onderdeel van mijn verleden, maar ik kan er nu mee omgaan. En daardoor sta ik nu een stuk positiever in het leven. Zelfs andere angsten durf ik nu aan te gaan door de confrontatie op te zoeken!
Tegen anderen die last hebben van PTSS-klachten en ITB overwegen, zou ik het volgende willen zeggen: De ITB heeft mij geholpen door te zetten, te vechten voor een beter leven. Ik ben eindelijk, na al die jaren, van mijn klachten af. Dus als je denkt dat het de juiste tijd is voor ITB, ga er dan vol voor!’
Vrouw (56 jaar) posttraumatische stress-stoornis als gevolg van fysiek geweld en seksueel misbruik in verschillende relaties:
‘Jarenlang heb ik geen last gehad van de traumatische gebeurtenissen totdat ik op mijn werk overspannen raakte. Toen ik aan de ITB begon was ik erg onzeker, vond ik mezelf weinig voorstellen en was ik bang de behandeling niet aan te kunnen. De behandeling kostte absoluut veel energie. Je hebt er een sterke motivatie voor nodig want je spanning loopt op tijdens de behandeling (en dat is precies de bedoeling). Maar hierdoor heb ik wel ontdekt dat ik veel meer aankan dan ik dacht. Ik voel me nu een stuk zelfverzekerder.’
Man 24 jaar met een paniekstoornis
'Onder begeleiding leerde ik dat ik niet van de angst moet weglopen maar juist moet opzoeken waar ik bang voor ben zodat ik kan onderzoeken wat er gebeurt. Ik heb vrijheid teruggekregen, ik kan gaan en staan waar ik wil. Dat wil niet zeggen dat dit altijd gemakkelijk was maar het team staat voor je klaar.'
Vrouw 52 met dwangstoornis (smetvrees)
'Mijn angst voor viezigheid was zo groot dat een behandeling waarbij ik thuis oefeningen alleen moest doen mij onvoldoende hielp. Doordat het behandelteam van Overwaal ook thuis kwam en mij zo hielp om exposure te doen kon ik uiteindelijk de stap zetten en ben ik een stuk verder gekomen.'
Meisje 16 jaar dwangstoornis
'Ik had eerder behandeling gehad maar het lukte mij niet om het vol te houden. Met het FOCUS team heb ik geleerd dat ik dingen niet op een bepaalde manier moet doen of daar bepaalde gedachte bij moet hebben. Ik kan denken en doen wat ik wil. Het was zwaar, zeker de lange dagen thuis. We hebben zelfs op school en in de winkel geoefend. Maar het was de moeite waard. Ik kan nu weer met vrienden afspreken en buitenshuis dingen doen en aan school werken.
Ook mijn ouders werden dagelijks betrokken bij de behandeling en leerden zo ook dat ze mij moesten helpen en niet meer mijn dwang'
Artikel over ervaring van cliënt: 'De crisis voorbij'
Man (23 jaar), paniekstoornissen:
‘Voordat ik de FOCUS ging starten was ik heel gespannen en onzeker over dit de juiste stap was richting mijn doel. Ik had al diverse trajecten gedaan maar was nog niet volledig klachtenvrij. Mijn wereld was ontzettend beperkt door de vermijding die in de loop der jaren steeds meer grip op mij had gekregen. Ik hoopte weer een leven te leiden waarin ik zelf de controle had in plaats van mijn angst. Vanaf het eerste gesprek kon ik erop vertrouwen dat de therapeuten me zouden helpen. Ze wisten wat ik aankon en motiveerden me daartoe maar zouden nooit iets doen tegen mijn wens. De eerste stap bij de exposure was ontzettend zwaar. Achteraf gezien was de eerste stap misschien wel de zwaarste, en tegelijkertijd de beste die ik ooit heb gezet. Ik had overzicht over de behandeling doordat het kort en intensief was. FOCUS is fysiek en mentaal heftig. Je komt in een flow van snel veel bereiken, en doorzetten waardoor je steeds verder komt. De regels klinken heftig maar dat voelt niet zo. Het gaat juist heel mooi en geleidelijk. Dagelijkse dingen gaan bijna vanzelf gaan wanneer je de meest uitdagende situaties bent aangegaan.
De FOCUS heeft me een berg aan ervaring gebracht. Ik voel me sterk en weerbaar waardoor ik tegenslagen aankan. Het is niet zo dat je meteen weer alles kunt, maar het is een grote overwinning die goed voelt. Ook na de behandeling moet je jezelf blijven uitdagen Het belangrijkste is te leren je eigen therapeut te zijn.
Tegen anderen die last hebben van paniekklachten en FOCUS overwegen, zou ik willen zeggen dat het aanrader is. Als je zelf het idee hebt er klaar voor te zijn, pak dan deze kans!’