Beweging als uitlaatklep

Wat doet het team beweging in Wolfheze?

Team Bewegen in Wolfheze is onderdeel van Zin! Dagbesteding. Het team heeft als doel om cliënten, voornamelijk in groepsverband, te laten bewegen.


Het beweegteam bestaat uit vier bewegingsagogen en twee stagiaires. Bewegingsagogen bieden sport- en bewegingactiviteiten aan. Ze gaan tijdens de sessies aan de slag met psychosociale, lichamelijke en emotionele doelen. Gaby is één van de vier agogen. Ze heeft de opleiding sportkunde, voorheen sport & bewegingseducatie, in Nijmegen gevolgd. Ze vertelt hieronder wat team Bewegen doet.


Werken aan doelen

Er wordt gewerkt aan persoonlijke doelen van de client d.m.v. sport en bewegen. Dat zijn deels doelen die onderdeel van de behandeling zijn. Denk bijvoorbeeld aan activering of stabilisering.


Naast de behandeldoelen is bewegen ook voor veel cliënten een echte uitlaatklep en goed voor ontspanning en plezier. Gaby: “Cliënten die komen sporten verlaten de sportruimte vaak gelukkiger dan toen ze aankwamen.”


Naast de doelen die opgesteld zijn vanuit de behandeling gaan cliënten ook aan de slag met zelf opgestelde doelen. Gaby: ‘Zo werken we bijv. aan fysieke of sociaal emotionele doelen. Voorbeelden zijn: Leren samenwerken, fitter worden, het verbeteren van het zelfbeeld door het opdoen van succeservaringen en grenzen leren kennen en herkennen.’


Een mix van sport en beweging

In gebouw de Brug in Wolfheze kunnen cliënten gebruik maken van de sportzalen en een fitnessruimte. Cliënten kunnen deelnemen aan verschillende bewegingssessies waar ze aan de slag gaan met balsporten, fitnessen of kickboksen. Vooral voetbal is erg populair! Jaarlijks organiseert Team Bewegen met veel plezier een zaalvoetbaltoernooi waaraan meerdere zorginstellingen deelnemen. Elk jaa een groot succes!


Zwemmen is een andere activiteit die populair is bij de cliënten. Er wordt gezwommen in het zwembad op het terrein van collega instelling Pluryn in Oosterbeek. Gaby: ‘Zwemmen is een goede activiteit voor mensen die minder belastbaar zijn en het is een ideale manier om goed te ontspannen.’


Voor cliënten die minder goed te been zijn en oudere cliënten zijn er beweegactiviteiten in de fysiotherapieruimtes op de afdelingen. Activiteiten die hier onder andere aan bod komen zijn laagdrempelige, zoals: Overgooien met een bal, pittenzakjes gooien, stoelgymnastiek of circuittraining.


Elke dag bezig met maatwerk

Gaby heeft bewust gekozen voor werken in de psychiatrie omdat elke dag anders is. In Wolfheze zijn veel verschillende doelgroepen en elke cliënt heeft iets anders nodig. Gaby: “Je bent echt bezig met maatwerk. We hebben hier bijvoorbeeld een cliënt die manisch depressief is. In de depressieve periodes ben ik vooral bezig met activeren en diegene erbij betrekken. Dan is aanwezigheid al voldoende. In een manische periode ben je juist veel meer bezig met begrenzen.”


‘Het is ook dankbaar werk. Iets wat voor mij makkelijk is, kan voor een cliënt al een groot behaald succes zijn.’ zegt Gaby.

 


Datum laatste aanpassing: 02-02-2024