Innovatie | Digitaal lotgenotencontact op Depressie Connect


Hoe kunnen kennis en ervaring van mensen die een depressie hebben gehad het beste ingezet worden voor anderen? Die vraag wilden het Expertisecentrum Depressie van Pro Persona, de Depressie Vereniging en de afdelingen Psychiatrie en REshape Center van Radboudumc graag beantwoorden. Het resultaat is ‘Depressie Connect’: een online community voor (naasten van) mensen met een depressie.
 
De online community is een digitale plek waar je (eventueel anoniem) veilig en afgeschermd in contact kunt komen met anderen. In dit filmpje leggen deelnemers, ervaringsdeskundige vrijwilligers, behandelaren en onderzoekers uit wat Depressie Connect te bieden heeft.
Depressie Connect bestaat uit twee van elkaar gescheiden community’s; één voor mensen met een depressie(-verleden) en één voor naasten van mensen met een depressie. Depressie Connect is tot stand gekomen middels een samenwerking tussen Pro Persona en de Depressie Vereniging. Het is het resultaat van onderzoek naar ervaringskennis bij depressie: De Kracht van Depressie.


Onderzoek laat zien dat Depressie Connect ondersteuning biedt voor cliënten in behandeltrajecten

Uit onderzoek, waarin we deelnemers van Depressie Connect geïnterviewd hebben, blijkt dat Depressie Connect een waardevolle aanvulling is op andere vormen van ondersteuning en behandeling voor depressie. Deelnemers zien het als een veilige omgeving waarin zij beter leren omgaan met depressie door samen met anderen te reflecteren op hun weg naar herstel.

Iedereen die met depressie te maken heeft is welkom op Depressie Connect. Om gebruik te maken van het platform hoef je geen lid te zijn van de Depressie Vereniging of in behandeling te zijn bij Pro Persona.

Behandelaren of andere zorgprofessionals maken geen deel uit van de community. Zij kunnen middels een demonstratie-omgeving kennismaken met Depressie Connect.
 


Leer van ervaringskennis van anderen

Op Depressie Connect kun je ervaringen in het omgaan met depressie uitwisselen, informatie delen, vragen stellen of alleen maar lezen en herkenning vinden. De online community is er voor mensen met depressie die behoefte hebben hun ervaringen in het omgaan met depressie te delen, of te leren van ervaringskennis van anderen. Hoeveel ellende een depressie ook met zich meebrengt, hoe leer jij met depressie leven? Het maakt niet uit om welke type depressie het gaat, je kunt terecht met al je vragen. Bijvoorbeeld hoe je omgaat met de impact van depressie op je leven, je relatie en sociale leven, je werk in combinatie met je depressieve klachten. Hoe ervaar jij (de angst voor) een terugval? Wat is voor jou herstel en hoe zorg jij voor zingeving? Hoe geef jij invulling aan je dag, heb je praktische tips voor het dagelijkse leven? En, wat zijn jouw ervaringen met behandeling voor depressie?
 

Naasten van mensen met een depressie hebben vaak andere thema’s waar zij steun voor zoeken of advies over willen. Hoe ga je om met iemand die in een depressie zit? Hoe zorg je voor jezelf en kan je je grenzen bewaken, hoe houd je het vol? Hoe ga je om met de angst dat een naaste niet herstelt?
 


Veilig en anoniem ervaringen delen

Iedereen die te maken heeft met depressie(s) en lotgenoten wil treffen om de weg naar herstel te bespreken is welkom om deel te nemen aan de community. Het platform is uitsluitend bedoeld voor mensen die zelf ervaring hebben met depressie of hun naasten; zorgverleners maken geen onderdeel uit van de community. De veiligheid van Depressie Connect wordt bewaakt door een team ervaringsdeskundige vrijwilligers die dagelijks kijken of iedereen zich aan de huisregels houdt en sfeer herstelgericht blijft.


Aanmelden

Meld je hier direct aan voor Depressie Connect. Je komt dan op een inlogpagina waar je je, eventueel met een schuilnaam, kunt aanmelden. Let goed op dat je je voor de goede community inschrijft (mensen met een depressie, óf naasten). Als je behandelaar bent en een kijkje wilt nemen wat het platform kan bieden voor jouw patienten, ga dan naar de demo-omgeving


Meer informatie?

Lees in deze themanieuwsbrief van de Depressie Vereniging meer over het ontstaan van Depressie Connect.
 

Vragen?

Heb je vragen over het gebruik van Depressie Connect?
 

 


Datum laatste aanpassing: 22-02-2023