Gert-Jan Hendriks

 

 

 

Discipline

(Bijzonder) hoog leraar

 

Opleiding

Psychiater

 

Huidig onderzoek

Mijn onderzoek concentreert zich in hoofdzaak op therapieresistentie bij patiënten met complexe angst-, dwangstoornissen en ptss en de psychologische behandeling van 65-jarigen en ouderen met angststoornissen en depressie. Zo vonden wij dat gedragsactivatie uitgevoerd door de POH-GGZ bij ouderen met depressie in de huisartspraktijk na 8 weken en 3 maanden follow-up veel effectiever was dan de gebruikelijke zorg. Daarnaast bleken na een jaar de zorg- en maatschappelijke kosten sterk af te nemen bij de ouderen die met gedragsactivatie waren behandeld. Momenteel zijn we bezig een landelijke implementatiestrategie te ontwikkelen. In 2024 zullen we een vergelijk project starten maar dan bij ouderen met angststoornissen. We zullen de effecten van exposuretherapie uitgevoerd door de POH-GGZ gaan vergelijken met de gebruikelijke zorg in de huisartspraktijk.

Voorbeelden van projecten bij therapieresistentie zijn het besturen van het effect van schematherapie bij patiënten met therapieresistente angststoornissen, het toepassen van rTMS naast intensieve exposure bij obsessieve compulsieve stoornis (OCS) (www.tetro-ocd.nl), cortisol bij ptss (Cortisol voor PTSS (CovoS) - Radboudumc) en imaginaire rescripting naast de reguliere exposurebehandeling bij OCS.

 

Persoonlijke quote

"Behandelingen in de GGZ zijn in hoge mate ervaringsgerichte leerprocessen, in dit verband ben je nooit te oud om te leren"

 

Mijn publicatieoverzicht

‪gert-jan hendriks‬ - ‪Google Scholar‬

List of publications (ru.nl)

 

Contactgegevens

g.hendriks@propersona.nl

gertjan.hendriks@ru.nl


Datum laatste aanpassing: 05-04-2024