Jelle Lubbers

 

 

Discipline

Junior onderzoeker

 

Opleiding

Medische Biologie

 

Huidig onderzoek

Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) is effectief gebleken in de behandeling van depressie. Echter, hoe de behandeling precies werkt, en waarom de een maar baat heeft dan de ander is nog onvoldoende bekend. Om hier meer inzicht in te krijgen onderzoeken we in samenwerking met het Radboudumc centrum voor mindfulness het werkingsmechanisme van de MBCT, waarbij de focus ligt op repetitief negatief denken (zoals piekeren). De resultaten zouden op de lange termijn kunnen bijdragen aan het verbeteren van de therapie en aan een betere therapie allocatie.

 

Persoonlijke quote

"Zelf heb ik mogen ervaren dat cognitieve (groeps)therapie bij Pro Persona helpt in de behandeling van psychologische klachten. Tegelijkertijd zag ik dat binnen mijn groep niet iedereen evengoed opknapte. Deze persoonlijke ervaring heeft mij geënthousiasmeerd om onderzoek te doen naar psychotherapie, zoals MBCT. Mijn doel is om in de toekomst de therapie te kunnen verbeteren en beter te kunnen voorspellen wat het beste werkt voor wie"

 

Mijn publicatieoverzicht

The effect of mindfulness-based cognitive therapy on rumination and a task-based measure of intrusive thoughts in patients with bipolar disorder | International Journal of Bipolar Disorders | Full Text (springeropen.com) 

Full article: Mindfulness based cognitive therapy (MBCT) reduces depression-related self-referential processing in patients with bipolar disorder: an exploratory task-based study (tandfonline.com)

 

Contactgegevens

j.lubbers@propersona.nl 

Datum laatste aanpassing: 09-08-2023