Leila van Heijningen

Leila van Heijningen

 

 

opleiding & discipline

GZ-psycholoog RU Nijmegen

psychologie RU Nijmegen

 

Huidig onderzoek

Sinds begin 2019 doet Leila van Heijningen, buitenpromovendus onder begeleiding van Ger Keijsers (promotor), Gert-Jan Hendriks en Gero Wolf-Lange (copromotoren), onderzoek naar Trichotillomanie (haartrekstoornis) en Excoriatie (excessief huidkrabben). Deze stoornissen vallen in de DSM-5 onder Obsessief-Compulsieve en Aanverwante Stoornissen. Dit onderzoek is ondergebracht bij TOPGGz angststoornissen in Nijmegen. Trichotillomanie en excoriatiestoornissen zijn goed te behandelen met Cognitieve Gedragstherapie, maar terugval na behandeling (circa 40%) is een groot probleem. Doel van huidig onderzoek is om zowel meer inzicht te krijgen in onderliggende werkingsmechanisme van de behandeling als wel behandelinterventies op de langer termijn te verbeteren.

Op dit moment lopen twee studies naar predictoren voor terugval waarbij patiënten een protocollaire state-of-the-art behandeling aangeboden krijgen en nagegaan wordt of behandelmotivatie, depressieniveau, responsinhibitie, zelfcontrolecognities en impliciete approach-avoidance biases terugval voorspellen. In het najaar starten we een nieuwe experiment op de universiteit onder een niet-klinische populatie waarin we de effectiviteit van enkele terugvalpreventie strategieën onderzoeken bij verschillende ongewenste gewoontes (subklinisch haartrekken/huidkrabben, nagelbijten, snacken etc.).

 

Persoonlijke quote

"Wezenlijk is de vraag hoe terugkeer van ongewenst geautomatiseerd gedrag begrepen en het best voorkomen kan worden. Meer inzicht in onderliggende mechanismen die van invloed zijn op terugval kunnen zowel gezonde populaties als andere patiënten (denk ook aan tics, binge eating) groepen mogelijk ondersteunen om aangeleerde gezondere gewoontes te behouden en om niet terug te vallen in oud ongewenst gedrag"

 

Mijn publicatieoverzicht

Effects of implementation intentions on subthreshold binge eating (ru.nl)

Ten Broeke-Praktijkboek Geïntegreerde Cognitieve Gedragstherapie (cld.bz)

 

Contactgegevens

  

leila.vanheijningen@ru.nl 

 


Datum laatste aanpassing: 08-08-2023