Onderzoek | Sporten als behandeling voor depressie?

Dat sporten goed is voor je gezondheid wisten we al. Sporten kan bij behandeling van depressie zelfs even effectief zijn als medicatie of psychotherapie. Maar vermindert sporten ook de kosten die gepaard gaan met depressie? Dr. Janna Vrijsen heeft voor het Sporten Versterkt-onderzoek van ZonMw de DoelmatigheidsOnderzoek subsidie toegekend gekregen om antwoord te geven op onder andere deze vraag.

 

Dat sporten goed voor je is, is inmiddels algemeen bekend. Maar wist je ook dat sporten een effectieve behandeling tegen depressie is? Sporten volgens een bepaald recept kan even effectief zijn in het tegengaan van depressie als medicatie of psychotherapie. Dit is bekend uit onderzoek. Alleen is sporten nog geen vast onderdeel van de behandeling van depressie in Nederland.

 

Er zijn namelijk nog teveel vragen onbeantwoord. Want hoe zorgen we dat mensen met een depressie gaan en blijven sporten? Vermindert sporten ook de kosten die gepaard gaan met depressie? En tot hoe lang kan sporten terugval bij depressie tegen gaan? Het Sporten Versterkt-onderzoek gaat deze vragen, onder leiding van Janna Vrijsen, beantwoorden.
 Janna Vrijsen

 

 

Hoe werkt het onderzoek?


Janna: ‘Met het Sporten Versterkt-onderzoek zetten we sport in als extra behandeling om de effecten van de gebruikelijke behandeling te versterken. Mensen met een depressie worden verdeeld over twee groepen: een groep die de gebruikelijke behandeling krijgt en een groep die zowel de gebruikelijke behandeling als de sportbehandeling krijgt. We meten de ernst van de depressieve klachten voor, direct na, en dan elke drie maanden tot een jaar na de behandeling.’

Beschrijving onderzoeksproject

 

Het sporten volhouden


Deelnemers zullen drie maal per week voor 45-60 minuten op gemiddelde intensiteit sporten. Janna: ‘We weten uit onderzoek dat deze manier van sporten de beste resultaten geeft. Met elke deelnemer wordt bekeken hoe hij/zij het sporten goed en gezond vol kan houden, ook na de behandeling van 12 weken. Juist omdat het soms lastig is sporten vol te houden, geven we deelnemers advies op maat hoe sporten in hun leven in te bouwen en gemotiveerd te blijven.’

 

 

DoelmatigheidsOnderzoek subsidie van ZonMw

 

ZonMw heeft de DoelmatigheidsOnderzoek subsidie toegekend aan Dr. Janna Vrijsen (Pro Persona en Radboudumc) en haar collega’s van Pro Persona, RadboudumcGGNetDepressie VerenigingTrimbos instituut en de University of Texas at Austin (USA).

 

De komende vier jaar onderzoekt Sporten Versterkt de (kosten-)effectiviteit van sport volgens een op onderzoek-gebaseerd recept. In totaal zullen 120 mensen met een depressie aan het onderzoek deelnemen.


Datum laatste aanpassing: 21-08-2023