Binnen de kliniek bieden we behandeling (diagnostiek, stabilisatie en resocialisatie) volgens het zorgprogramma Neuropsychiatrie.
Het zorgprogramma Neuropsychiatrie is in 2017 tot stand gekomen en is geïmplementeerd binnen de polikliniek en klinische afdeling. Soortgelijke zorgprogramma’s zijn niet eerder beschreven en dit zorgprogramma is daarmee uniek in de zorg voor de hersenletselpatiënt met psychische problematiek in Nederland.
De kliniek bestaat uit zes afdelingen. Drie gesloten opname-afdelingen, waaronder de Korsakov expertiseafdeling, een open afdeling en twee afdelingen die gericht zijn op resocialisatie.
Werkwijze kliniek, fasen in behandeling
Opname
De opname vindt plaats op de kliniek in bijzijn van een verpleegkundige, arts-assistent, patiënt en zijn/haar steunsysteem/naasten. De psychiater van de afdeling is ook aanwezig, of komt later op de dag kennismaken. Tijdens het opnamegesprek is er aandacht voor de hulpvraag van de patiënt en naasten, wordt er stilgestaan bij de reden van opname en wordt nader uitgevraagd wat patiënt zelf aan klachten ervaart. Op de opname-afdeling start vervolgens een observatieperiode van twee weken waarin over verschillende domeinen (cognitie, gedrag, psychologische en psychiatrische symptomen) informatie verzameld wordt.
Ook vindt er een neurologisch onderzoek plaats en worden er vragenlijsten afgenomen bij patiënt, naasten en bij patiënt betrokken verpleegkundig personeel. Dit om richting te geven aan de diagnostiek, maar ook om het beloop van de opname goed in kaart te brengen. Iedere patiënt krijgt bij de start van de opname een persoonlijk begeleider. Deze begeleider is op de afdeling het eerste aanspreekpunt voor de patiënt en diens contactpersoon, onderhoudt het contact met de directe naasten en richt direct een dagstructuur in op basis van de dan beschikbare informatie.
Er zal met de patiënt gekeken worden welke vorm van dagbesteding passend is bij het niveau en zijn of haar wensen. Dit kan laagdrempelig de interne activiteitenbegeleiding zijn, maar er zijn ook mogelijkheden voor dagbesteding buiten de afdeling. Aan de hand van alle in de eerste weken verzamelde informatie wordt in een multidisciplinair overleg (MDO) bekeken hoe de behandeling voorlopig vorm wordt gegeven. Afhankelijk van de nog overgebleven vragen die er zijn rondom het functioneren, zullen een ergotherapeutisch onderzoek en indien nodig een neuropsychologisch onderzoek (NPO) plaatsvinden om de diagnostiek te verhelderen.
Tijdens de opname worden er meerdere naastengesprekken gepland om samen met de patiënt en hun contactpersoon/naasten de voortgang van de behandeling te bespreken en het verdere beleid te bespreken. Wanneer het opnamedoel is bereikt, wordt tijdens een naastengesprek gekeken wat er nog nodig is om de opname op de Winklerkliniek af te ronden en over te gaan tot ontslag. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om ambulante zorg te regelen, of een passende woonvorm te zoeken, wanneer het niet haalbaar is gebleken voor een patiënt om weer thuis te gaan wonen.
In de afronding wordt met patiënt en naasten geëvalueerd hoe de opname is verlopen en bij ontslag zal er een overdracht zijn naar de huisarts of andere hulpverleners die betrokken zijn bij de zorg na ontslag.
naar boven
Ons team
Het team van de Winklerkliniek is een multidisciplinair team en bestaat uit:
- psychiaters
- neuroloog
- AIOS-psychiatrie
- AIOS SOG
- ergotherapeut
- maatschappelijk werk
- klinisch neuropsycholoog
- klinisch psycholoog
- (GZ) psycholoog
- GZ-psycholoog in opleiding tot specialist
- verpleegkundig specialist
- systeemtherapeut
- co-assistent
V&V team
Het team is verdeeld over vier subteams en bestaat uit:
- een senior verpleegkundige/senior begeleider
- verpleegkundigen
- begeleiders
- leerling-verpleegkundigen
- stagiaires MBO-V/HBO-V/SPH
Overige medewerkers:
- zorgmanagers
- opnamecoördinator
- secretariaat
- voedingsassistent
- facilatair medewerkers
Vanuit Pro Persona maken we hiernaast gebruik van:
- Interne Activiteiten Begeleiding (IAB)
- huisarts
- fysiotherapie
- PMT
- diëtist
- logopedist
- geestelijk verzorger
naar boven
Locatie
De kliniek is gehuisvest in Wolfheze. We maken gebruik van twee gebouwen: Quintet en Plein 3-4.
Gebouw Quintet
Binnen het gebouw zijn er drie gesloten groepen en een open groep. Alle groepen hebben tien opnameplekken. Elke groep heeft een gezamenlijke woonkamer/keuken en tien ruime slaapkamers met eigen sanitair. Er zijn meerdere slaapkamers met voorzieningen voor minder validen. Er is een special care unit aanwezig binnen het gebouw.
Op elke groep werken in de vroege en late dienst altijd twee verpleegkundigen/begeleiders. Op alle gesloten groepen is er een nachtdienst aanwezig. In het gebouw zit naast de behandelgroepen ook de Interne Activiteiten Begeleiding (IAB). Ook de kantoren van het behandelteam zitten in het gebouw.
Gebouw Plein 3-4
Hier zijn twee open groepen met elk vijf opnameplekken. Naast de gezamenlijke woonkamer en keuken heeft elke patiënt de beschikking over een eigen slaap- en zitkamer. Het sanitair wordt gedeeld. Binnen Plein 3-4 is een vroege en een late dienst aanwezig. In de nacht kan er een beroep worden gedaan op de nachtdienst in het gebouw Quintet.
naar boven
Aanmelding
Een erkende verwijzer (huisarts of medisch specialist) kan een patiënt aanmelden via het aanmeldformulier, met een duidelijk geformuleerd opnamedoel. In het aanmeldformulier staat vermeld welke aanvullende gegevens noodzakelijk zijn voor verwijzing. Vervolgens vindt er een inhoudelijke beoordeling plaats door de aanmeldcommissie van de kliniek bestaande uit de opnamecoördinator, psychiater en seniorverpleegkundigen. Indien inhoudelijk akkoord wordt gegeven ten aanzien van de aanmelding, wordt er een verpleegkundige intake gepland om de meest recente zorgbehoefte in kaart te brengen. Na deze inventarisatie zal de opnamecoördinator contact opnemen met de verwijzer om de opname te plannen.
Verwijzers kunnen voor overleg contact op nemen met onze opnamecoördinator, Rudolph Drager. Dit kan door een e-mail te sturen naar aanmelding.winklerkliniek@propersona.nl of door te bellen naar (026) 483 31 41. Het aanmeldformulier vindt u hier: Aanmeldingsformulier Winkler
Aanvullende informatie voor verwijzers
Het zorgprogramma Neuropsychiatrie richt zich op volwassenen tussen de 18 en 65 jaar (op indicatie ook ouder).
Het gaat hierbij om problematiek die niet afdoende behandeld kan worden in de basis-GGZ of reguliere specialistische GGZ.
Onder ‘hersenletsel’ verstaan we zowel niet-aangeboren hersenletsel als degeneratieve hersenaandoeningen. In het eerste geval is er sprake van een reststoornis na beschadiging van de hersenen, bijvoorbeeld door een hersentrauma, een CVA, een tumor, zuurstofgebrek, een infectie of bij het syndroom van Korsakov.
Neurologisch gezien speelt er dan geen actief ziekteproces meer. Bij deze patiënten is daarom in principe geen achteruitgang van de onderliggende neurologische stoornis te verwachten. Bij degeneratieve aandoeningen, zoals multiple sclerose, de ziekte van Parkinson of de ziekte van Huntington, is er sprake van een actief en progressief ziekteproces. De cerebrale schade, de lichamelijke beperkingen en de psychische stoornissen zullen als gevolg van het progressieve karakter van deze ziekten blijven toenemen.
Contra indicaties:
- Cerebrale ontwikkelingsstoornissen: door een aanlegstoornis, perinatale schade of vroegkinderlijke schade is het brein niet op een normale wijze tot ontwikkeling gekomen. Er is dan meestal sprake van een combinatie van verstandelijke beperkingen, cognitieve beperkingen en psychische ontwikkelingsstoornissen. Deze patiënten worden behandeld binnen de verstandelijk gehandicapte sector. Patiënten met een cerebrale parese (CP) met een intelligentieniveau in de normale range vormen hierop een uitzondering.
- Dementie: Alzheimer, vasculaire dementie, fronto-temporale dementie met co-morbide psychiatrische problematiek.
- In geval van zeer ernstige en op de voorgrond staande verslavingsproblematiek dient remissie in het gebruik van middelen bij voorkeur binnen de verslavingszorg bewerkstelligd te worden. Indien er sprake is van persisterende cognitieve stoornissen ondanks abstinentie, kan diagnostiek en behandeling binnen het zorgprogramma neuropsychiatrie plaatsvinden
- Het zorgprogramma neuropsychiatrie is niet ingericht op de behandeling van ernstige persoonlijkheidsstoornissen, maar wel op de behandeling van beperkingen en gedragsveranderingen ten gevolge van hersenletsel. In geval van een bestaande premorbide persoonlijkheidsstoornis en co morbide hersenaandoening waarbij de persoonsoonlijkheidsproblematiek op de voorgrond staat, zal behandeling elders moeten plaatsvinden.
naar boven
Zorgkaart widget
Bezoek Zorgkaart en waardeer Winkler Expertisecentrum Neuropsychiatrie
naar boven
Lees meer
Expertisecentrum Neuropsychiatrie, Winklerkliniek
Datum laatste aanpassing:
15-12-2022