Winkler Expertisecentrum Neuropsychiatrie Polikliniek
Binnen de polikliniek bieden we behandeling volgens het zorgprogramma Neuropsychiatrie.
Het zorgprogramma Neuropsychiatrie is in 2017 tot stand gekomen en is geïmplementeerd binnen de polikliniek en de klinische afdeling. Soortgelijke zorgprogramma’s zijn niet eerder beschreven en dit zorgprogramma is daarmee uniek in de zorg voor de hersenletselpatiënt met psychische problematiek in Nederland.
Werkwijze polikliniek, fasen in behandeling
De intakefase bestaat uit meerdere gesprekken en een neurologisch onderzoek. Het doel van de intake is om met elkaar kennis te maken, om de aard en ernst van de klachten in kaart te brengen en te beoordelen of de hulpvraag past bij ons aanbod.
Na deze gesprekken overlegt het behandelteam over de hulpvraag, diagnose en welke behandeling het meest passend is, waarna een adviesgesprek volgt. In het adviesgesprek wordt samen met de patiënt besloten welke vorm van behandeling wordt opgestart en met welk doel. Dit wordt vastgelegd in een behandelplan. Ook wordt besproken wat de patiënt zelf kan doen voorafgaand aan en tijdens de behandeling en hoe eventuele naasten kunnen helpen. Hierbij kan het gezamenlijk opstellen van een signaleringsplan een van de mogelijkheden zijn.
Soms kan het zijn dat na de intakefase blijkt dat er geen behandeling binnen onze polikliniek nodig is of dat behandeling of begeleiding door anderen beter past bij de situatie van de patiënt. Dit wordt dan in het adviesgesprek besproken.
Op indicatie is ergotherapeutisch onderzoek en neuropsychologisch onderzoek mogelijk. Dit kan voorafgaand aan de behandeling of gedurende de behandeling plaatsvinden.
Aan de hand van de gegevens uit de diagnostiekfase wordt een behandeling ingezet. De behandeling wordt multidisciplinair vormgegeven. Dat wil zeggen dat er altijd meerdere behandelende disciplines betrokken zijn.
De behandeling kan bestaan uit gesprekken met een van onze psychologen, soms in combinatie met psychomotore therapie (PMT).
Aanvullende behandeling met medicatie kan een mogelijkheid zijn.
Ook is het mogelijk voor patiënten om in gesprek te gaan met de neuroloog wanneer er nog specifieke vragen zijn over het hersenletsel die niet door de eigen behandelaar beantwoord kunnen worden.
Op indicatie kunnen we ambulante behandeling in de thuissituatie te bieden, afhankelijk van de regio waar de patiënt woont. Dit wordt geboden door een sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV).
We betrekken naasten zoveel als mogelijk bij de behandeling van de patiënt.
Soms is er een indicatie voor systeemtherapie als onderdeel van de behandeling. Dit wordt geboden door een van onze systeemtherapeuten.
Regelmatig worden de gezamenlijk opgestelde behandeldoelen geëvalueerd met de patiënt en daarnaast binnen het multidisciplinaire team.
Wanneer de behandeldoelen behaald zijn wordt toegewerkt naar afronding van de behandeling binnen de polikliniek.
Soms kan het zo zijn dat nog niet alle doelen behaald zijn, maar dat de expertise Neuropsychiatrie niet meer nodig is. Dan wordt in overleg met de patiënt gekeken naar behandel- of begeleidingsmogelijkheden elders, bijv. binnen de basis GGZ, reguliere specialistische GGZ of begeleiding in de thuissituatie.
Ons team
Het team van de polikliniek is een multidisciplinair team en bestaat uit:
- Psychiater
- Neuroloog
- Arts in opleiding tot specialist
- Klinisch neuropsycholoog
- GZ-psycholoog
- GZ-psycholoog in opleiding tot specialist
- Psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog
- Master psycholoog
- Psychotherapeut
- Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
- Systeemtherapeut
- Psychomotore therapeut
- Ergotherapeut
- Psycholoog in opleiding
Overige medewerkers:
- Zorgmanager
- Aanmeldfunctionaris
- Secretaresse
Locatie
De polikliniek is gehuisvest in het gebouw Medisch Centrum in Wolfheze. In het gebouw bevinden zich naast de polikliniek verschillende medische voorzieningen voor de klinische afdelingen van onder andere Multi Complexe Zorg, Pro Persona.
De verschillende behandelaren van de polikliniek hebben hier hun eigen kantoor-/ gespreksruimte. Ook bevindt zich hier de sportzaal van de psychomotore therapie.
Aanmelding
Een erkende verwijzer (huisarts, medisch specialist of, bij verwijzing tussen GGZ-instellingen onderling, de regiebehandelaar) kan een patiënt aanmelden via Zorgdomein of per mail met daarbij het aanmeldformulier, met een duidelijk geformuleerde hulpvraag. In het aanmeldformulier staat vermeld welke aanvullende gegevens noodzakelijk zijn voor verwijzing. Vervolgens vindt er een inhoudelijke beoordeling plaats door de aanmeldcommissie van de polikliniek, bestaande uit de aanmeldfunctionaris, psychiater, neuroloog en klinisch neuropsycholoog. Indien inhoudelijk akkoord wordt gegeven ten aanzien van de aanmelding, dan wordt de patiënt uitgenodigd voor de intakeprocedure. Indien er geen indicatie is voor behandeling binnen de polikliniek, dan streven we ernaar zo snel mogelijk een passend advies te geven voor een vervolg elders.
Het is ook mogelijk om bij polikliniek Thalamus een second opinion aan te vragen. Neem voor meer informatie contact met ons op.
Verwijzers kunnen voor overleg contact op nemen met onze aanmeldfunctionaris, Joanne van der Poel. Dit kan door een e-mail te sturen naar aanmelding.thalamus@propersona.nl of door te bellen naar 026 4833313. Het aanmeldformulier vindt u hier: Aanmeldingsformulier Winkler
Aanvullende informatie voor verwijzers
Het zorgprogramma Neuropsychiatrie richt zich op volwassenen tussen de 18 en 65 jaar (op indicatie ook ouder). Het gaat hierbij om problematiek die niet afdoende behandeld kan worden in de basis-GGZ of reguliere specialistische GGZ.
Onder ‘hersenletsel’ verstaan we zowel niet-aangeboren hersenletsel als degeneratieve hersenaandoeningen. In het eerste geval is er sprake van een reststoornis na beschadiging van de hersenen, bijvoorbeeld door een hersentrauma, een CVA, een tumor, zuurstofgebrek, een infectie of bij het syndroom van Korsakov. Neurologisch gezien speelt er dan geen actief ziekteproces meer. Bij deze patiënten is daarom in principe geen achteruitgang van de onderliggende neurologische stoornis te verwachten. Bij degeneratieve aandoeningen, zoals multiple sclerose, de ziekte van Parkinson of de ziekte van Huntington, is er sprake van een actief en progressief ziekteproces. De cerebrale schade, de lichamelijke beperkingen en de psychische stoornissen zullen als gevolg van het progressieve karakter van deze ziekten blijven toenemen.
Contra-indicaties:
- Cerebrale ontwikkelingsstoornissen: door een aanlegstoornis, perinatale schade of vroegkinderlijke schade is het brein niet op een normale wijze tot ontwikkeling gekomen. Er is dan meestal sprake van een combinatie van verstandelijke beperkingen, cognitieve beperkingen en psychische ontwikkelingsstoornissen. Deze patiënten worden behandeld binnen de verstandelijk gehandicapte sector. Patiënten met een cerebrale parese (CP) met een intelligentieniveau in de normale range vormen hierop een uitzondering.
- Dementie: Alzheimer, vasculaire dementie, fronto-temporale dementie met comorbide psychiatrische problematiek.
- In geval van zeer ernstige en op de voorgrond staande verslavingsproblematiek dient remissie in het gebruik van middelen bij voorkeur binnen de verslavingszorg bewerkstelligd te worden. Indien er sprake is van persisterende cognitieve stoornissen ondanks abstinentie, kan diagnostiek en behandeling binnen het expertisecentrum plaatsvinden
- Het expertisecentrum is niet ingericht op de behandeling van ernstige persoonlijkheidsstoornissen, maar wel op de behandeling van beperkingen en gedragsveranderingen ten gevolge van hersenletsel. In geval van een bestaande premorbide persoonlijkheidsstoornis en comorbide hersenaandoening waarbij de persoonlijkheidsproblematiek op de voorgrond staat, zal behandeling elders plaats moeten vinden.
- Wanneer er sprake is van een lopende letselschadezaak of een arbeidsongeschiktheidsprocedure is het aan te bevelen om voorafgaand aan de verwijzing contact met ons op te nemen. Een dergelijke procedure kan mogelijk van invloed zijn op de behandeling.
- Wij hebben geen mogelijkheden om onderzoek te doen naar de aan- of afwezigheid van hersenletsel. Bij de verwijzing moet het onderzoek naar hersenletsel afgerond zijn.
Lees meer
Expertisecentrum Neuropsychiatrie, Polikliniek Thalamus
Datum laatste aanpassing:
12-12-2022