Historisch museum Wolfheze

Al meer dan 100 jaar worden er in Wolfheze psychiatrische patiënten behandeld. In 1907 (28 november) nam de ‘Vereniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders’ het initiatief hiertoe.

Voor iedereen die geïnteresseerd is in de rijke historie van het terrein en de mensen die er werkten of behandeld werden, is er het Historisch Museum Wolfheze.

 

 

Een eeuw geestelijke gezondheidszorg


Gevestigd in een gebouw dat eerder plaats bood aan patiënten met een besmettelijke ziekte, maar ook fungeerde als meubelmakerij en linnenkamer, toont het museum sinds 1989 de geschiedenis van ‘Wolfheze’. Een collectie foto's, ansichtkaarten, gebruiksvoorwerpen, apparaten, instrumenten, boeken, artikelen en verslagen vertelt het verhaal van een eeuw geestelijke gezondheidszorg.

 

Historie


Zo kunt u in het museum meer te weten komen over de:

  • bad- en bedverpleging;
  • invoering van arbeidstherapie;
  • ontwikkeling van medicijnen;
  • oorlogsjaren en het bombardement (door de Engelsen) dat in 1944 plaatsvond;
  • tijd van de antipsychiatrie in de jaren zeventig;
  • huidige ontwikkeling naar vermaatschappelijking van psychiatrische patiënten.

Ook zijn er voorbeelden van medische apparatuur te zien, waaronder een authentiek elektroshockapparaat. Verder zijn er allerlei curiosa tentoongesteld, zoals uniformen van verpleegkundigen, een petroleumlamp uit de tijd dat elektriciteit nog te duur was om het ziekenhuis te verlichten, spanlakens en leren beenkokers die gebruikt werden om onrustige patiënten in bedwang te houden.

 

Bibliotheek

 

In een aparte kamer is de uitgebreide museumbibliotheek te vinden met daarin onder meer jaarverslagen, geneeskundige tijdschriften, personeelsbladen en boeken over de historie van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland.

 

Historisch museum Wolfheze

Waar?


Het Historisch Museum bevindt zich op het terrein van het voormalig Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis (APZ) Wolfheze, tegenwoordig onderdeel van Pro Persona, een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg.

 

 

Openingstijden

 

  • Het Historisch Museum is iedere woensdag van 13.00 tot 16.00 uur geopend.
  • Op feestdagen is het museum gesloten
  • Op verzoek verzorgen wij graag rondleidingen.
  • De toegang is gratis, aan groepen vragen wij een kleine bijdrage.

 

 

Naar contactgegevens


Houdt er rekening mee dat deze e-mail niet dagelijks gelezen wordt.


Het museum onderhoudt contacten met plaatselijke musea en archieven en met musea van andere psychiatrische instellingen, en is aangesloten bij Erfgoed Gelderland te Arnhem.

 

 
 

Datum laatste aanpassing: 28-04-2022